ZoomNews

Πανικός από ενδεχόμενο Brexit, οι κίνδυνοι και τα σενάρια συναγερμού

Τρόμο και ανησυχία σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωζώνη και στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να προκαλεί ένα ενδεχόμενο Brexit, δηλαδή η αποχώρηση για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ μιας χώρας από την 28μελή ομάδα των σημερινών κρατών-μελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν αυστηρές εντολές να αποφύγουν οποιαδήποτε καταγραφή στο χαρτί σεναρίων αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, πάντα υπό το φόβο των διαρροών. Άλλωστε μόλις το 2009 εντάχθηκε στη συνθήκη της ΕΕ άρθρο που προβλέπει μηχανισμό αποχώρησης από την Ένωση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloοmberg, μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα σημάνει ότι από τις 24 του μηνός θα πρέπει να αρχίσει η διαχείριση της ζημιάς.

Στον απόηχο της ελληνικής οικονομικής κρίσης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεδριάσουν ακόμη και το ίδιο βράδυ, ενώ οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν με πτώση της στερλίνας, επιθετικές παρεμβάσεις της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και διεθνή χρηματοοικονομική αστάθεια.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, γι’ αυτό και ένα κραχ είναι πολύ πιθανό.

Οι δύο ισχυρές χώρες της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενσωμάτωση των χωρών της ζώνης του ευρώ, ενώ θα ξεκαθαρίσουν ότι το ευρωπαϊκό όνειρα παραμένει ζωντανό.

Υπό το φόβο να πυροδοτηθούν λαϊκίστικα κόμματα σε όλη την Ευρώπη, οι επικεφαλής των κρατών είναι πιθανό να συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τη Βρετανία ακόμη και το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Ο στόχος θα είναι διπλός: Εφενός μήνυμα στους Ισπανούς ψηφοφόρους της Κυριακής 26 Ιουνίου και αφετέρου να εξετάσουν τι θα προσφέρουν στην Μ.Β. όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών της και την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να προειδοποιήσει το εκλογικό του σώμα για τις συνέπειες του γεγονότος, ενώ σε Ολλανδία και Δανία που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μ. Βρετανίας, οι κυβερνήσεις αναμένεται να τη στηρίξουν.

Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία θα μπορούσαν να φτιάξουν μια ομάδα χωρών κατά της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, ωστόσο χωρίς τη Βρετανία θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Μια διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα κρατήσει περίπου δύο χρόνια, έως το τέλος του 2018.

Πάντως τη θέση της Βρετανίας αναμένεται να δυσκολέψει μια ενδεχόμενη σκληρή στάση των υπόλοιπων Ευρωπαίων, οι οποίοι θα θέλουν να αποτρέψουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες, ειδικά ενόψει εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία το 2017.

Το Brexit θα οδηγήσει και σε αλλαγή του πρωθυπουργού στη Βρετανία με τον συντηρητικό πρώην δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαρχο του Brexit, να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος. Η Βρετανία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί συνθήκες και συμφωνίας μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ενώ όλες οι κοινοτικές αρχές που στεγάζονται στη χώρα θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προειδοποιήσει ότι ένα Brexit μπορεί να σημάνει όχι απλά την αρχή του τέλους της ΕΕ, αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμού.

Related Posts

%d bloggers like this: