ZoomNews

Παππάς στη Le Figaro: Προσωρινό το φρένο- Θα συσταθεί το ΕΣΡ

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί (…)» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro κάνοντας λόγο για «προσωρινό φρένο» από την απόφαση του ΣτΕ. Ο χαρακτηριστικός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας είναι «Ελλάδα: μάχη γύρω από τη μεταρρύθμιση των οπτικοακουστικών».

Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Νίκο Παππά ως «ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα στην Ελλάδα, τις τελευταίες αυτές εβδομάδες», προσθέτοντας ότι είναι «το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, ξεκινώντας μια μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό οπτικοακουστικό τομέα, έχει προκαλέσει την οργή του Τύπου και της κοινής γνώμης».

«Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός. Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε τους ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος που ουδέποτε είχαν καθορισθεί. Και τώρα, ήταν έτοιμοι να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται λεπτομερώς στις τελευταίες εξελίξεις για τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών που «μετά από μια διαδικασία για την οποία ασκήθηκε ευρεία κριτική» όπως σημειώνει η εφημερίδα «χορηγήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων ή κατασκευαστικών εταιριών», για να ακυρωθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Επικρατείας με ανάθεση στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). «Η απόφαση είναι βεβαίως αρνητική, οι δικαστές όμως φάνηκαν διχασμένοι, υιοθέτησαν την αντισυνταγματικότητα με 14 ψήφους, έναντι 11, που σημαίνει ότι για δύο ψήφους θα είχαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» λέει ο υπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια: «Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες πόσο μάλλον για να πληρώσει για να τις αποκτήσει. Σήμερα, ακόμα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, που από την αρχή μάς μάχεται, δεν αμφισβητεί το προφανές. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως έχουμε πρόοδο για το θέμα αυτό. Είμαι ήρεμος».

Σχετικά με τις πιέσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές ο κ. Παππάς αντιδρά, λέγοντας ότι «το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες, η νέα διαδικασία θα πάρει χρόνο, γιατί πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν. Για την ώρα, εννέα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και περίπου 120 περιφερειακά εκπέμπουν με προσωρινές άδειες.

Στη γραμμή της ακύρωσης όλων των διατάξεων του νόμου Παππά, προκειμένου να συγκροτηθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 4/5 για το ΕΣΡ στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την Πέμπτη,επιμένει πάντως η ΝΔ.

«Ελπίζω μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε… Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. «Η κυβέρνηση είναι σε πολιτικό ίλιγγο, και αυτό εξηγεί και την επιφυλακτική μας στάση» εξήγησε.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα και ελπίζω να υπάρχει προσέγγιση για το ΕΣΡ» παρατήρησε από μεριάς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Related Posts

%d bloggers like this: