ZoomNews

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης-θεσμών σε εργασιακά, “κόκκινα δάνεια” και δημοσιονομικά

Στον αέρα παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση καθώς στην χθεσινή τρίωρη τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Παπαδημητρίου με τους θεσμούς καταγράφηκε το χάσμα σε Εργασιακά, «κόκκινα δάνεια», δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στην σύσκεψη, και την Κυριακή θα έχουν σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια με σκοπό να επιτευχθεί κάποια προσέγγιση, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα. «Από Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης:

1.Στα εργασιακά: οι δανειστές επιμένουν σε ακραίες θέσεις και η κυβέρνηση αντιστέκεται. «Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει» έλεγαν χαρακτηριστικά. Τη Δευτέρα οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μέχρι τώρα, στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.  Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.  Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

2.Το θέμα στα Ενεργειακά είναι να ανοίξει η αγορά Ενέργειας. Ζητάνε να έχει πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιέζουν να ανοίξουν τα μερίδια της αγοράς στην λιανική, δηλαδή ποιοι και πώς θα πουλήσουν την παραγωγή της ΔΕΗ. Ωστόσο κυβερνητικες πηγές λένε πως δεν ζητούν οι δανειστές πώλησης ποσοστού άνω του 17% της ΔΕΗ, το οποίο προορίζεται για ιδιωτικοποίηση.

3.Στα δάνεια παραμένουν τα δύο ανοικτά θέματα που θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Το βασικό είναι αν θα κουρευτούν οφειλές από ΦΠΑ και «πανωτόκια» σε δάνεια από τράπεζες. Σήμερα θα έχουν και νέα σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο Επίτροπος Μοσκοβισί φθάνει στην Αθήνα, κομίζοντας «κλάδους ελαίας» και «στρώνοντας χαλί» για πολιτική  συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου, ει δυνατόν, ο επικεφαλής του ESM (που είναι και ο μεγάλος δανειστής της χώρας κατέχοντας τα 171 από τα 320 δισ. του ελληνικού χρέους) έβαζε «πάγο» στις προσδοκίες για ουσιαστική ελάφρυνση, καταχεριάζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα έργα και ημέρες της.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε μείωση του χρέους, που, όπως παρατηρεί, “δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες”, λέγοντας πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 την μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου «κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο». Και τόνισε: «Όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε».

Related Posts

%d bloggers like this: