ZoomNews

22 Οκτωβρίου στις 19:30 στην οδό Καραϊσκάκη 28, περιοχή Ψυρρή, στο κτίριο του Impact Hub Athens
Παρουσίαση:Κηλίδες Ήλιου του Γεράσιμου Κουβαρά, έκδοση της ποιητικής συλλογής με 24 ελληνικά χαϊκού.

Ο πολιτιστικός φορέας «Λιτρίβι – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» σας καλωσορίζει στις 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στην οδό Καραϊσκάκη 28, περιοχή Ψυρρή, στο κτίριο του Impact Hub Athens, όπου θα στεγάζεται από φέτος η επαγγελματική έδρα του φορέα, για να γνωρίσουμε το δίκτυο της κοινωνικής οικονομίας, να κάνουμε μια αναδρομή στις δράσεις και τη δίχρονη διαδρομή του φορέα «ΛΙΤΡΙΒΙ» και να σας παρουσιάσουμε με μεγάλη χαρά το καινούριο καλλιτεχνικό μας πρότζεκτ: την έκδοση της ποιητικής συλλογής με 24 ελληνικά χαϊκού του Γεράσιμου Κουβαρά με τίτλο “ Κηλίδες Ήλιου “.

00d9fda

Το χαϊκού ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία του 16ου αιώνα και ο Γεράσιμος Κουβαράς το δικό του από την Ελλάδα του 21ου αιώνα για να συναντηθούν στο «Λιτρίβι» όπου μετά από δυο χρόνια οραματισμού και έξι μήνες σχεδιασμού δημιουργήθηκε, με την επιμέλεια της έκδοσης από τη Σέβη Παπαδοπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, η καλλιτεχνική συλλεκτική έκδοση με 24 ελληνικά χαϊκού που μιλούν κυριολεκτικά μέσα από την πένα του συγγραφέα τους, -αφού η γραμματοσειρά της έκδοσης είναι το ηλεκτρονικά αποτυπωμένο χειρόγραφό του-, με την πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο, για τη σοφία του απλού, την ελευθερία του αυστηρού, τη φιλοσοφία της φύσης… «με μια αναπνοή»!
Στη μεγάλη αίθουσα στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Καραϊσκάκη 28, οι οραματιστές και συνδημιουργοί της έκδοσης θα μιλήσουν για την μικρή ιστορία της και θα συζητήσουν με τους καλεσμένους τους με λόγια λιτά για ό,τι μπορεί να ειπωθεί, μέχρι να συναντηθούν μέσω της Τέχνης με τ´ ανείπωτα…
χαϊκού (haiku)

Το χαϊκού είναι είδος ποίησης, μια ιαπωνική ποιητική φόρμα, με συνολικά 17 συλλαβές (5-7-5). Θεωρείται η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.
Ο πρώτες προγονικές μορφές του χαϊκού έρχονται από τον 8ο αιώνα, βρίσκουν όμως την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του 17ου με κύριο εκπρόσωπο και εκφραστή τον Ιάπωνα ποιητή Matsuo Basho, με τον όρο χαϊκού να καθιερώνεται το 1890 από τον Masaoka Shiki και να επικρατεί μέχρι σήμερα.
Στην Ελλάδα εμφανίζονται τα πρώτα θεωρητικά κείμενα για την ιαπωνική ποίηση, με τη διάδοση του είδους στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Πατέρας και ουσιαστικός εισηγητής των χαϊκού στην Ελλάδα θεωρείται ο Γιώργος Σεφέρης με την εμφάνιση των 16 χαϊκού του στο «Τετράδιο Γυμνασμάτων» του, το 1940. Ακολουθούν ο Ζήσιμος Λορεντζάτος το 1969 με το «Αλφαβητάρι» του που αποτελεί και την πρώτη αυτοτελή συλλογή χαϊκού και στη συνέχεια ο Ι.Δ.Αντωνίου το 1972 με τη συλλογή του «Χάι – Κάι και Τάνκα»
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας Γεράσιμος Κουβαράς στο οπισθόφυλλο της έκδοσης:
«…Γεννήθηκε στην Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Αναλαμπή αλήθειας. Μια φευγαλέα στιγμή που διατηρείται στην αιωνιότητα. Υπαινικτικό. Ενίοτε περιπαικτικό. Πάντοτε οικουμενικό. Δεν εξηγεί. Επιτρέπει τις πολλαπλές αναγνώσεις του Ενεστώτα στον Μέλλοντα. »

Ο Γεράσιμος Κουβαράς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966. Από το Σεπτέμβριο του 2007 είναι γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς. Κατά την επαγγελματική του πορεία διατέλεσε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της ΕΕ σε θέματα Νεολαίας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας “Νεολαία” του Συμβουλίου της ΕΕ κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα εθελοντών στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο . Είναι κάτοχος πτυχίου ΜΒΑ (Master of Business Administration) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το καλλιτεχνικό του υπόβαθρο συμπεριλαμβάνει μουσικές σπουδές Θεωρητικών, Μονωδίας και Μελοδραματικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πάνω από 150 παραστάσεις ως μέλος της Χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και πληθώρα συμμετοχών και τιμητικών διακρίσεων σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της οργάνωσης Fair Trade Hellas. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Σάρλι.

Την παρουσίαση συντονίζει η Ντόρα Βυζοβίτου
Σας περιμένουμε!
«ΛΙΤΡΙΒΙ – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» – Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (Ψυρρή)
stopaliolitrivi@gmail.com
Είσοδος ελεύθερη

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *