ZoomNews

Πυρά Στουρνάρα κατά Προβόπουλου: Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα

Στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή και συγκεκριμένα στα δημοσιονομικά έτη 2008-2010 επέρριψε την ευθύνη για την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010». Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα» με αφορμή την κατάθεσή του ότι ο κ. Στουρνάρας καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών», σημείωσε με νόημα στους παριστάμενους βουλευτές και πρόσθεσε ότι «δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Αναφερόμενος στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα ο επικεφαλής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και εξήγησε ότι «δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής». Ωστόσο όμως παραδέχθηκε το γεγονός ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Μιλώντας ειδικά για τα δάνεια που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες οφειλές προς τους εννέα μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ και παρατήρησε ότι «οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010». Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας αφορούν τη νομισματική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια, ενώ επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες των ΜΜΕ με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ήταν ο Πήγασος και ο ΔΟΛ.

Ο διοικητής της ΤτΕ, δήλωσε ότι το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος. Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν Microsoft

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν ο διάλογος του διοικητή της ΤτΕ με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές του στην Τράπεζα Αττικής, αποκαλύπτοντας ότι «την ώρα που οι ιδιώτες έβαζαν τις καταθέσεις τους οι δημόσιοι φορείς τις απέσυραν» και κατήγγειλε ότι η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάπας υπαινίχθηκε πως η διαρροή της ανακοίνωσης για την τράπεζα Αττικής προκάλεσε εκροή καταθέσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει και πρόσθεσε ότι «συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κατάθεσή του κ. Στουρνάρα συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.

Related Posts

%d bloggers like this: