ZoomNews

Πυροβολισμός μέσα σε χαράκωμα

Του Κώστα Γιαννακίδη

Στις 18 Οκτωβρίου 2015 ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής», δημοσίευσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Σε μία άλλη, καταραμένη χώρα». Το άρθρο, υποτίθεται, αναφέρεται σε μία «άλλη», μακρινή χώρα. Η περιγραφή, όμως, δείχνει γνωστή. Γράφει ο Παπαχελάς:

«Εκεί κουμάντο δεν κάνει ο λαός ούτε τα μέσα ενημέρωσης γενικώς και αορίστως, όπως πιστεύουν μερικοί. Άλλα είναι τα σημεία αναφοράς και έχουν να κάνουν με «μαφίες» ή πολύ ισχυρά συμφέροντα, στην καλή περίπτωση. Μία ομάδα πολιτικών αποφασίζει, νομοθετεί, κατόπιν παραγγελίας ή εντολής. Οι συμφωνίες μεταξύ πολιτικών γίνονται με τη μεσολάβηση απίθανων τύπων, που δεν τους πιάνει κανένα «ραντάρ διαπλοκής». Τροπολογίες και εγκύκλιοι είναι ραμμένες και γραμμένες κατά τρόπο αριστουργηματικό, που ακόμη και το πλέον έμπειρο νομικό μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί. Οι πλέον ευαίσθητες υπηρεσίες του κράτους –νομικές, επιχειρησιακές και ελεγκτικές– έχουν αλωθεί από ιδιωτικά συμφέροντα, που τις αντιμετωπίζουν με τη λογική του outsourcing. Απαντες γνωρίζουν ποιος όροφος ή ποια σουίτα εξυπηρετεί τον Α ή τον Β. Ακόμη και πολύ κρίσιμες αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με την προστασία της χώρας, λαμβάνονται κατόπιν διαβούλευσης, όχι με τους υπηρεσιακούς, αλλά με τα εξωθεσμικά κέντρα.»

Διάβασα το άρθρο και έκανα την εφημερίδα χωνί, περιμένοντας να ακούσω τους ψιθύρους να μεγαλώνουν και να γίνονται βουητό. Σιωπή. Σκέφτηκα ότι αν σε μία χώρα του δυτικού κόσμου ο διευθυντής μίας μεγάλης εφημερίδας έγραφε κάτι τέτοιο, η φωτοτυπία του άρθρου θα έπαιρνε αριθμό πρωτοκόλλου στα πρακτικά της Βουλής. Φαντάζεστε, ας πούμε, αυτές τις γραμμές στις επιφυλλίδες των λονδρέζικων Times; Εδώ δεν κουνήθηκε βλέφαρο. Όχι δεν είναι η περιγραφή που στερείται τεκμηρίωσης καθώς αναφέρεται σε μία «άλλη, μακρινή χώρα.» Αυτά τα προσχηματικά είναι μόνο για τη Δικαιοσύνη. Είναι ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα. Ποιον εντυπωσιάζει ένας πυροβολισμός μέσα σε χαράκωμα; Ποιος ναυτικός υποφέρει από ναυτία;

Ένας πρώην υπουργός δηλώνει ότι απειλείται η ζωή του, περιγράφει κυκλώματα διαφθοράς και δημοσιοποιεί συνομιλίες που, προφανώς, του έδωσε η ΕΥΠ. Το στόμα ανοίγει από έκπληξη, αλλά μετά κάνεις και λογικές σκέψεις. Για ποιο λόγο, ας πούμε, ο πρώην υπουργός δεν κατήγγειλε τα κυκλώματα όταν είχε το χαρτοφυλάκιο υπό μάλης; Εντάξει, πολλοί από μας έχουμε επιλέξει συχνά το «άσε που να μπλέκεις τώρα», αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με υπουργό. Ακόμα και αν δεν ήθελε να τα πει δημοσίως, μπορούσε να τα εξηγήσει στον προϊστάμενό του. Ο Πανούσης λέει ότι είχε ενημερώσει τον Τσίπρα. Αν δεν το έκανε εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου, είναι σαν να μην έχει πει τίποτα.

Όμως, από την άλλη, αυτά που περιγράφει σοκάρουν πίσω από τις λέξεις. Είναι πολύς ο καπνός για να βγαίνει από σβηστή καμινάδα. Τέλος, πάντων, θα το δει η Δικαιοσύνη. Εμείς ας δούμε τα πολιτικά αντανακλαστικά που διεγείρει η υπόθεση. Βλέπεις μία σειρά υπουργών να λοιδορεί τον Πανούση και τα λεγόμενα του. Πώς στο διάολο είναι τόσο βέβαιοι; Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος αναφέρθηκε σκωπτικά στον James Bond. Έχει γνώση των στοιχείων ο Βαρεμένος ή πατάει στο γνωστό ηθικό πλεονέκτημα; Και ο πρωθυπουργός; Α, ο πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον τη συνταγή Καραμανλή. Κρύβεται όταν υπάρχουν δυσάρεστες ειδήσεις. Και όμως, αν είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που αποκαθιστά και τη Δημοκρατία στον τόπο, τότε οφείλει να ζητήσει από τον Πανούση να τσακιστεί και να πάει στο Μαξίμου. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού μας δεν έχει σκαφτεί από της ρυτίδες της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο Τσίπρας δεν αντιπροσωπεύει το παλιό. Ο Τσίπρας προλαβαίνει και τώρα, παράλληλα με τη δικαιοσύνη, να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς και να δώσει τις σωστές οδηγίες. Και μετά, όταν η υπόθεση σκάσει σαν μπαλόνι, ας ρίξει τον Πανούση στο λάκκο της χλεύης μας.

Μπα, λάθος. Ο λάκκος θα είναι άδειος. Δεν θα υπάρξει χλεύη, δεν θα χυθεί πίσσα ούτε θα ανεμίσουν πούπουλα. Είτε επιβεβαιωθεί, είτε διαψευστεί ο Πανούσης, η κοινή γνώμη θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο. Με ένα ελαφρύ σήκωμα των ώμων. Και θα μείνει να απορεί σε ποια χώρα αναφέρεται ο Παπαχελάς.

Δημοσιεύθηκε στο protagon

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: