ZoomNews

Πλησιάζει η ώρα του Eurogroup – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια (βίντεο)

Σήμερα στις 4:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Eurogroup, ωστόσο η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Βέλγιο έχοντας πολύ χαμηλές προσδοκίες για να βρεθεί λύση, να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες πριν το Eurogroup, αφού στο παρά πέντε της επίσημης συνάντησης των ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Μπούτι, Κοστέλο, Ρέγκλινγκ, Κερέ, Τόμσεν, Βελκουλέσκου, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη.

Ωστόσο, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για συμφωνία, κάτι που επιβεβαιώνει και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν περιμένουμε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup
«Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.
«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πολιτική λύση θέλει η κυβέρνηση   
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει -όπως από χθες είχε σημειώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του- είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα δύο σενάρια -Το καλό και το κακό
Ωστόσο αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις  9 Μαρτίου και πλέον πάει για τέλη Απριλίου, συγκεκριμένα ενάμισι μήνα μετά, στις 27. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπαίνουν σε κίνδυνο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και η προοπτική ανάκαμψης, αλλά και το σχέδιο για έκδοση ομολόγου τον Μάιο ή Ιούνιο.

Οπως γράφει και η Deutsche Welle για να «ξεμπλοκάρει» η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί επί της αρχής την νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Το ύψος των μέτρων, η κατανομή τους στο χρόνο και η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Με τα έως τώρα δεδομένα τα σενάρια για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές είναι δυο. Το καλό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί στο Eurogroup όσα ζητούν οι δανειστές και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, είτε άμεσα, είτε την επόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτό το σενάριο, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κακό σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω και να απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών. Σε αυτήν όμως την περίπτωση η πιθανή συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο με τη χώρα να φλερτάρει με την ασφυξία, αφού το καλοκαίρι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Related Posts

%d bloggers like this: