Menu
Partly Cloudy

27°C

Αθήνα

Ο καιρός τώρα:

Υγρασία: 28%

Άνεμος: 19.31 km/h

 • 5 Μαϊ 2015

  Sunny 27°C 20°C

 • 6 Μαϊ 2015

  Sunny 29°C 21°C

Θεσμικό “σοκ” από τον Σαμαρά πριν από τις ευρωεκλογές – Ποιες είναι οι προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Θεσμικό “σοκ” από τον Σαμαρά πριν από τις ευρωεκλογές – Ποιες είναι οι προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο τρόπος εκλογής και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, η θητεία του πρωθυπουργού, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων αναμένεται να μπουν σε δημόσια συζήτηση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μαζί με άλλες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, μετά την συμφωνία με την τρόϊκα σύμφωνα με την “Realnews”. Ο μεγάλος στόχος είναι η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική. Η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος συμπληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 και ήδη έχει καθυστερήσει η διαδικασία. Στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο συζητείται επίσης η ψήφος των ομογενών, το σπάσιμο των περιφερειών και άλλα θέματα αλλαγής του εκλογικού νόμου τα οποία έβγαλε από τα συρτάρια ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ο πρωθυπουργός μιλάει για τον “δρόμο προς τη νέα μεταπολίτευση”. Είναι σαφές όμως ότι θα επιχειρηθεί κάποιες από τις προτάσεις για τις θεσμικές αλλαγές να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αριστεράς θα αντιμετωπίσει την πρόσκληση - πρόκληση να πάρει θέσεις για θέματα που ήταν στην προμετωπίδα της ατζέντας του όταν ήταν ένα μικρό κόμμα και τα οποία αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του τώρα που κινείται στην δυναμική της εξουσίας (π.χ απλή αναλογική). Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον κυβερνητικό του εταίρο Βαγγέλη Βενιζέλο άρχισαν να ανοίγουν μια βεντάλια θεσμικών αλλαγών τις οποίες θα επιχειρήσουν να συνδέσουν με την πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Το μαξίμου περιγράφει “ένα θεσμικό “σοκ” που θα ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα του 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάταση του 1821” όπως δήλωσε στην Realnews” εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Τις προτάσεις έχουν επεξεργαστεί ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κ.α Κάποιες προτάσεις ήδη προκαλούν αντιδράσεις και στα δύο κυβερνητικά κόμματα.

ΜΠΟΝΟΥΣ 50 εδρών: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ταχθεί υπέρ της κατανομής του μπόνους των 50 εδρών που σήμερα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, μεταξύ των κομμάτων που θα συμφωνούσαν με δήλωση – δέσμευση πριν τις εκλογές ότι θα συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σύστημα θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων και η πρόταση πάγωσε. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το μπόνους των 50 εδρών. Στην παρούσα φάση όμως το μαξίμου δεν φαίνεται πρόθυμο να προτείνει κάποια αλλαγή. Καθώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την εξουσία υπάρχουν εισηγήσεις για μια νέα ρύθμιση που θα μπορεί να παίρνει το μπόνους το πρώτο κόμμα μόνον εφόσον ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό (π.χ άνω του 27 -30%). Το μαξίμου εκτιμά επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με το παρελθόν του. Θα κληθεί να πάρει θέση και για το μπόνους στο πρώτο κόμμα του οποίου ζητούσε την κατάργηση αλλά και για την απλή αναλογική την οποία ζητούν πλέον μόνο τα μικρά κόμματα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει “ξεχάσει”.

Μείωση αριθμού βουλευτών: Δεν χρειάζεται εκλογικός νόμος, μπορεί να γίνει με απλό νόμο καθώς το Σύνταγμα προβλέπει 200-300 βουλευτές, ισχυρίζονται από το μαξίμου. Και η μείωση προκαλεί αντιδράσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να το θέσει αλλά μάχη δεν θα δώσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της R”.

«Σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών: Χρειάζεται αλλαγή εκλογικού νόμου. Αφορά την Α’ και Β’ Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής, την Β’ Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Ψήφος των ομογενών: Αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επανέρχεται με πρωτοβουλία της ΝΔ. Και να συμφωνήσουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (18Ο ψήφους).

ΕΝΘΕΤΟ

Ανάμεσα στις προτάσεις-κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει ο Α.Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση είναι:

 1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

 3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

 4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.

 5. Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.

 6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.

 7. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

 8. Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).

 9. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

 10. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

 11. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

 12. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.

 13. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

 14. Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

 15. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 16. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

 17. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 18. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

Επιστροφή στη κορυφή