ZoomNews

Πολιτική αντιπαράθεση για την αναβολή επ’ αόριστον της υπόθεσης Siemens

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους προκαλεί η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης την υπόθεση της Siemens , διότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε νομίμως επιδοθεί μεταφρασμένο το βούλευμα (κατηγορητήριο) στους αλλοδαπούς που κάθονται στο εδώλιο.

Το θέμα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «υπάρχουν ευθύνες και ορισμένοι θα λογοδοτήσουν».
Επιπλέον, κάνουν λόγο για παραλείψεις καθώς η Εισαγγελία Εφετών και αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ δεν ολοκλήρωσαν τη μετάφραση των εγγράφων της δικογραφίας στα Γερμανικά, με αποτέλεσμα η δίκη να πάρει αναβολή.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή αναφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».

Από την πλευρά τους οι δικαστές, οι δικαστές επιρρίπτουν την ευθύνη στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν μετέφρασε έγκαιρα το βούλευμα στη μητρική γλώσσα αρκετών εκ των 64 κατηγορουμένων. Και τούτου παρά τις «επανειλημμένες υπομνήσεις» της Εισαγγελίας στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, απάντησε ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.

ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το φιάσκο στη δίκη της SIEMENS

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης που αφορά τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, αποδίδει η ΝΔ.

Πηγές της «Συγγρού» έλεγαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη». Πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη

στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η Κυβέρνηση αδρανεί και ψεύδεται για άλλη μια φορά

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη που υπήρξε στη δίκη της Siemens. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τη δίκη, δεν έκανε τίποτα για να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία και τα μεταφρασμένα κείμενα που χρειάζονταν, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου. «Και σήμερα απλώς επιχειρεί να μεταβιβάσει την ευθύνη. Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτή η ευθύνη σε άλλους, αλλά νομίζουμε ότι πλέον λειτούργησε βάσει σχεδίου, αυτού της συγκάλυψης των ευθυνών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι αντιμετωπίζει με την απαραίτητη υπευθυνότητα τη δίκη της Siemens», προσθέτει.

Το Ποτάμι: Σκάνδαλο επί σκανδάλου

Η παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, όπως είναι αυτό της Siemens, για «τεχνικούς» λόγους, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Εάν συμβεί θα πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από το οικονομικό. Γιατί τώρα όλοι ξέρουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποταμι

Οφείλουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλιώς οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες και θα τους ακολουθούν μέχρι τέλους, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Related Posts

%d bloggers like this: