ZoomNews

Ποτάμι: Βήματα σύγκλισης για έναν μεταρρυθμιστικό πόλο- Τι είπαν, Σταύρος, Φώφη, Σημίτης και Γιώργος

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Σταύρου Θεοδωράκη στο πλειοψηφικό αίτημα της βάσης του ενδιάμεσου χώρου για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού πόλου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Παπανδρέου με τις παρεμβάσεις τους και παρά τις διαφοροποιήσεις έδειξαν ότι υπάρχει κοινός τόπος, αρκεί να γίνουν μερικά ακόμη βήματα.

«Πρέπει να οικοδομηθεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά, πρέπει να ξεπεραστούν οι εγωισμοί» διεμήνυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και τόνισε ότι χρέος του ευρύτερου χώρου είναι να εκφραστεί το μεγάλο τμήμα του λαού μας, που, όπως είπε, θέλει μία ισχυρή οικονομία και θεσμούς, που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, όχι για πολιτικούς, που εκπροσωπούν τις δικές τους συντεχνίες.

Η Φώφη Γεννηματά κάνοντας άλλο ένα βήμα, πρότεινε κοινή επιτροπή αποτελούμενη από πρόσωπα αυξημένου κύρους, με ισότιμη συμμετοχή όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο Ποτάμι και σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, «Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ στο πρώτο βήμα που είναι ο διάλογος μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά η κ Γεννηματά και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να καταλήξει η προσπάθεια μας σε ένα περίκλειστο φρούριο με τιμάρια δήθεν βαρόνων, δεν υπάρχουν τέτοιοι στον χώρο μας, ακόμη και εάν ορισμένοι το επιθυμούν».

Η κοινή επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα καθορίσει τα οργανωτικά ζητήματα και τις εισηγήσεις που θα γίνουν στη συνδιάσκεψη.Η σύνθεση, πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, μπορεί να γίνει στη συνδιάσκεψη χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς να έχει πλειοψηφία κανένας φορέας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θαεοχαρόπουλος, τόνισε: «Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία», Κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου σε ευρεία συμπαράταξη, με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Πριν 2,5 χρόνια περίπου, η ΔΗΜΑΡ είχε την δυνατότητα να παίξει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε. Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε «να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους.«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.

Related Posts

%d bloggers like this: