ZoomNews

Πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: “Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου”

Κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας αυστηρότερη επιβολή του νόμου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου… Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος», είπε ο Τραμπ στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν γερουσιαστές, υπουργοί της κυβέρνησής του και μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στις βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ιδίως όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια: την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσιγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.

Περίπου σαράντα στελέχη των Δημοκρατικών είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία.

Ο Τραμπ επέμεινε στο ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότηταστα σύνορα, επανερχόμενος σε μια από τις βασικές προεκλογικές του θέσεις. «Εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους μας για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθωτούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας», είπε.

Χωρίς να θίξει άμεσα το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, ο Τραμπ πρότεινε να εγκαταλειφθεί το σημερινό σύστημα και να υπάρξει μια μεταρρύθμιση όσον αφορά τη μετανάστευση «βάσει προσόντων».

Ο Τραμπ αναμένεται εντός της ημέρας να υπογράψει νέο εκτελεστικό διάταγμα για τη μετανάστευση, μετά την αναστολή της ισχύος του πρώτου από τη δικαιοσύνη.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες».

Προτείνοντας ένα σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές –που όμως αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πολλούς Ρεπουμπλικάνους– ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η χώρα του δαπανά «δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό» την ώρα που οι δικές της υποδομές βρίσκεται σε «αξιοθρήνητη κατάσταση».

Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).

Αν και οι αναφορές του στις διεθνείς υποθέσεις υπήρξαν συνοπτικές, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο ρόλος του «δεν είναι να αντιπροσωπεύει τον κόσμο, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ωστόσο, παρότι τάχθηκε υπέρ μιας θεαματικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις», διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στο NATO αλλά συμπληρώνοντας πως οι σύμμαχοι πρέπει να συνεισφέρουν «αυτό που τους αναλογεί».

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Related Posts

%d bloggers like this: