ZoomNews

Μουσείο Ψευδαισθήσεων
“Παραπλάνησε τα μάτια σου και ψυχαγώγησε το μυαλό σου”

«Παιχνίδια» με τις εικόνες, τα σχήματα αλλά και με τον… ίδιο μας τον εαυτό προσφέρει το Μουσείο Ψευδαισθήσεων στο Κέντρο της Αθήνας.  Κάθε αίθουσα κρύβει και μια έκπληξη, κάθε έκθεμα και ένα «μυστικό», κάθε αντικείμενο προκαλεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες για μια μοναδική «εξερεύνηση».

Το ταξίδι στις ψευδαισθήσεις ξεκινά καθημερινά στις δέκα το πρωί στην οδό Ερμού 119. «Παραπλάνησε τα μάτια σου και ψυχαγώγησε το μυαλό σου!» είναι το σύνθημα:  «Απόλαυσε τη συλλογή  με τα ολογράμματα, κοίταξε από κοντά κάθε οφθαλμαπάτη και παρατήρησε μέσα από κάθε κατασκευή μας. Πρόκειται για μια ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο δεν είναι, συχνά, παρά ένα κάτοπτρο ψευδαισθήσεων!» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες τη λειτουργία του στην Ελλάδα.  «Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά κόλπα ο επισκέπτης θα μάθει πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη και θα κατανοήσει γιατί τα μάτια βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός εν μπορεί να καταλάβει» σημειώνουν και καλούν, μικρούς και μεγάλους να παίξουν με τους γρίφους, τα παζλ, τους άλυτους κόμπους, τα κόλπα και τα μαθηματικά παιχνίδια που «μαγεύουν».

«Αυτό το μουσείο δεν είναι σαν όλα τα άλλα» δηλώνει στον «ΕΤ» ο Χάρης Δούρος, υπεύθυνος του projectε «Οι φωτογραφίες, το γέλιο, το να ακουμπάς τα εκθέματα, να τα φωτογραφίζεις, επιβάλλονται όχι απλά επιτρέπονται». Επιπλέον, υπογραμμίζεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Μουσείου καθώς  «τα περισσότερα εκθέματα έχουν εμπενευστεί από τισ αναλύσεις του ματιού και του εγκεφάλου και χρησιμοποιώντας αυτές μπορούμε να ”κοροϊδέψουμε” το μυαλό μας.»

Μία από τις «αγαπημένες» εκπλήξεις είναι η περιστρεφόμενη σήραγγα: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που το κεφάλι σου στριφογύρισε και έχασες τη γη κάτω απο τα πόδια σου; Έτσι είναι ο έρωτας, σωστά; Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη ψευδαίσθηση; Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αφεθείς. Μη φοβηθείς να αφήσεις πίσω σου όλα όσα ξέρεις και να μπεις στον κόσμο της Περιστρεφόμενης Σήραγγας: θα σε ξετρελάνει και θα σε κάνει να θέλεις να κάνεις ένα βήμα μέσα σε ένα περιστρεφόμενο τούνελ, ενώ βρίσκεσαι σε μια απόλυτα στερεή και επίπεδη επιφάνεια» είναι το «μήνυμα» προς τους «εξερευνητές» . Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο επισκέπτης μπορεί να αλλοιώσει  την εικόνα του  στο Δωμάτιο με τους Καθρέφτες (Mirror Room), να απελευθερωθεί στο Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), να αψηφήσει  τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και να βγάλει φωτογραφία σε κάθε πιθανή πόζα!

Η τιμή του εισιτηρίου είναι €9 για ενήλικες, €6 για παιδιά, ενώ είναι διαθέσιμα οικογενειακά πακέτα και εισιτήρια για ανέργους. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για ομαδικές επισκέψεις. Οι ομάδες πρέπει να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες νωρίτερα, καθώς οι επισκέψεις οργανώνονται ανάλογα με τις κρατήσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Μουσείου. Για κάθε ομάδα 10 ατόμων, το Μουσείο προσφέρει δωρεάν είσοδο στον υπεύθυνο ομάδας . Το Μουσείο κλείνει στις δέκα το βράδυ.

Related Posts

%d bloggers like this: