ZoomNews

Reuters: Ο Τσίπρας κόστισε 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

«Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο διεθνές πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν 30 δισ. ευρώ μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σε εκτενές άρθρο του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα έργα και τις ημέρες του Έλληνα πρωθυπουργού από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εξιστορώντας το πώς και το γιατί υπήρξαν καταστροφικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ κάνει αναδρομή και στην πολιτική καριέρα του.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση, τονίζει το πρακτορείο και συμπληρώνει πως στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ενώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναφέρεται ακόμη στο άρθρο, πέρασε μία ώρα, και ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία, σημειώνει το Reuters. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω, τονίζει το Reuters.

Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.

«Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και όταν θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός» αναφέρει πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Related Posts

%d bloggers like this: