ZoomNews

Σε εξέλιξη οι διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και  ΚΙΔΗΣΟ, μετά την πρόσκληση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά για   συστράτευση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Υπεύθυνος για την διεύρυνση της κεντροαριστεράς έχει τοποθετηθεί ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τα πρώην στελέχη και υπουργούς του κόμματος.

Θετικά βλέπει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ  άμεση είναι και η ανταπόκριση από τη ΔΗΜΑΡ , καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τονίζει:«Οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας, όπως είναι η προώθηση της προοδευτικής αλλαγής στη χώρα, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει συνεννοήσεις που περιλαμβάνουν την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Απαιτείται η συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Ο Γ. Παπανδρέου, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για  άμεση συνεννόηση για κοινή εκλογική κάθοδο, ανταποκρινόμενος έτσι στην πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για συστράτευση και συνεργασία, και τονίζει ότι «είναι αναγκαίο να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Σημειώνει ότι με το « τρίτο μνημόνιο, τελικά δικαιώνονται οι επιλογές μας του 2010», αλλά προσθέτει πως «πραγματική δικαίωση θα αισθανθώ όταν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ισχυρά στα δικά της πόδια. Στις δικές της, όχι σε δανεικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ, επέστρεψε στο ΠαΣοΚ ο Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ΚΙΔΗΣΟ, ενώ αναμένονται και άλλα στελέχη από τη νεότερη γενιά όπως ο Άγγελος Τόλκας, ενώ πολλά στελέχη του Παπανδρεϊκού μπλοκ. όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραϊτης, διατηρούν καλές προσωπικές σχέσεις με την Φώφη Γεννηματά και φέρονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Άνοιγμα θα επιχειρηθεί και σε πρώην στελέχη του κόμματος, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένα να συγχωρήσουν τη διάσπαση του ΠαΣοΚ τον Ιανουάριο που όπως λένε στέρησε από το κόμμα την τρίτη θέση.

Αυτή θα είναι μια δύσκολη συζήτηση που θα γίνει στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το βασικό επιχείρημα του κ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο ήταν ότι η πλευρά Βενιζέλου έριξε την κυβέρνηση του.

Δυσφορία Βενιζέλου για Παπανδρέου

«Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλο και τόνισε πως  ο κ. Παπανδρέου «έκανε ένα κόμμα τον Ιανουάριο του 2015 προσωπικό, το οποίο υπονόμευσε την προσπάθειά μας. Υπάρχουν οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, του Ιουνίου. Τα θέματα αυτά, δεν τα χειρίζομαι εγώ. Δεν ασχολούμαι με το θέμα αυτό, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από την φυσιογνωμία που θα παρουσιάσει, από την αξιοπιστία του και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προσέξουμε από την άποψη αυτή πώς διαμορφώνουμε τη φυσιογνωμία μας φυσικά, αλλά η νέα ηγεσία έχει την ευθύνη των χειρισμών και των επιλογών», είπε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Bήμα FM

Related Posts

%d bloggers like this: