ZoomNews

Σε πολεμικό κλίμα η αντιπαράθεση για το φιάσκο της Siemens-Σχέδιο κατά της κυβέρνησης βλέπουν στο Μαξίμου

Σε πολεμικό κλίμα διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens ενώ την ίδια ώρα η ηγεσία της Δικαιοσύνης παρενέβη άμεσα διά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να ελεγχθεί τι έγινε και αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες σε εισαγγελικούς που χειρίστηκαν το θέμα από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ενημερώθηκε για το θέμα και σήμερα θα μεταβεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens, κάνοντας χρήση διατάξεων για εξαιρετικής φύσεως υποθέσεις.
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία είχε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση από νωρίς χθες το πρωί, αναμένεται να δρομολογήσει σε βάθος έρευνα επί του θέματος, την οποία και θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας του Α.Π. Άννα Ζαΐρη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ν. Παρασκευόπουλος: Από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει όλες οι ενέργειες
«Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικός Παρασκευόπουλος εξερχόμενος του κτιρίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε σήμερα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και κατέθεσε δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα. Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ. Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».
Και ενώ η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρενέβη και η πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για την αναβολή της δίκης της Siemens κινήθηκε και χθες σε υψηλούς τόνους, μία ακόμη εμβληματική υπόθεση σκανδάλου οδηγήθηκε όχι μόνον σε αναβολή αλλά σε δίκη από το μηδέν. Πρόκειται για τη δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, που δικάζεται μαζί με άλλους (σ.σ. συνολικά πέντε άτομα) για παροχές από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δίκη που αναβλήθηκε και θα γίνει από την αρχή, λόγω αιφνιδίου θανάτου του εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου, που ήταν και ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Κυβερνητικές πηγές: Συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση
«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέμποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση Ντογιάκου
Για «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος.
Ο κ. Ντογιάκος στην έγγραφη ανακοίνωση του επισημαίνει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών εγκαίρως και εγγράφως προ της ενάρξεως της δίκης απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την επίσπευση της μετάφρασης, ενώ αναφέρει επίσης ότι εγγράφως είχε απευθυνθεί η Εισαγγελία για το θέμα αυτό και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Related Posts

%d bloggers like this: