ZoomNews

Σε θέση μάχης ο Σουλτς για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου

Θέση μάχης φαίνεται να έχει πάρει για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.

Οι εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήρθαν αιφνιδιαστικά ακόμη και για πολλά στελέχη του και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Έτσι, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD θα συζητούνταν θέματα σχετικά με την υποψηφιότητα στο αξίωμα του καγκελαρίου, στους βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ως υποψήφιος καγκελάριος και υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Όταν ο Σουλτς μπήκε στην αίθουσα της  συνεδρίασης καταχειροκροτήθηκε. Οι βουλευτές είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και φώναζαν «τώρα ξεκινάμε». Η ικανοποίηση για την απόφαση του Γκάμπριελ να μην θέσει υποψηφιότητα ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Ωστόσο δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι με την τροπή. Από τη μια καταγράφηκε δυσαρέσκεια επειδή, ενώ ο Γκάμπριελ επέμενε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, ο ίδιος δεν το τήρησε, ενώ από την άλλη πολλοί βουλευτές από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος επιθυμούσαν να δουν υποψήφιο τον Γκάμπριελ.

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος του Γκάμπριελ στην προεκλογική εκστρατεία ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος απάντησε ότι θα έχει «λειτουργικό ρόλο». Ο ίδιος εξήρε τη «μεγάλη προσωπική αξιοπιστία» του Σουλτς, «επειδή ξέρει τα προβλήματα των ανθρώπων και μιλά τη γλώσσα τους».

«Αντίπαλος του SPD το AfD»

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο 61χρονος Σουλτς μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των οικογενειών και των ζευγαριών στη Γερμανία και πόσο σημαντικός γι αυτούς είναι ο σεβασμός και η ατομική προστασία. «Το SPD πρέπει να ξαναδώσει εμπιστοσύνη και να βάλει την τύχη των παιδιών στο επίκεντρο της δράσης του», τόνισε. «Το SPD κατεβαίνει για να ηγηθεί στη χώρα, και ανεξάρτητα υπό ποια διάταξη, να θέσει τον επόμενο καγκελάριο», πρόσθεσε.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Σουλτς είναι να ξεκολλήσει το κόμμα από το 20% και να το οδηγήσει στα παλιά υψηλά ποσοστά του. Προς το παρόν ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος βλέπει ως βασικό αντίπαλο του κόμματος την ευρωφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), την οποία και ανακήρυξε αντίπαλο του SPD. «Η Γερμανία κινδυνεύει, γιατί η Δημοκρατία απομακρύνεται, οι φυγόκεντρες δυνάμεις της κρίσης απελευθερώνουν δυνάμεις εχθρικές της δημοκρατίας» είπε για να παρομοιάσει το SPD ως «τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, απάντησε ότι «η Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη».

Στο συνέδριο του SPD της Κυριακής ο Σουλτς θα εκφωνήσει την πρώτη προγραμματική του ομιλία στα μέλη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα παρακολουθεί τις εξελίξεις με επιδεικτική ηρεμία. Το στέλεχος Μίχαελ Γκρόσε – Μπρέμερ επεσήμανε την έλλειψη εμπειρίας του Σουλτς στη διαχείριση εξουσίας και ότι «σε ταραγμένες εποχές οι άνθρωποι εκτιμούν τον αναλυτικό, ήρεμο και αξιόπιστο τρόπο της Μέρκελ».

Related Posts

%d bloggers like this: