ZoomNews

Σφυροκόπημα Στουρνάρα για Βαρουφάκη: Υπεύθυνος για τα cc και τα ελληνικά ομόλογα

Στοιχεία φωτιά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στο να σταματήσει η ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα, το Δημοψήφισμα και τα capital controls, έφερε χθες στη Βουλή με την κατάθεσή του στην εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα απαντώντας με υψηλούς τόνους σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, γιατί δεν παρενέβη για την εκροή κεφαλαίων έδειξε ευθέως τον Γιάννη Βαρουφάκη. Οπως είπε εξαιτίας του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. «Τους είπα<μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας>» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας όταν έμαθε τα όσα είπε ο Βαρουφάκης. Οπως μάλιστα αποκάλυψε του απάντησαν «δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψιν είναι υπουργός οικονομικών». Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο κ. Βαρουφακης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά Στουρνάρα ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη. «Τι άλλο να έκανα; Επαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: <Μαζέψτε τον!>».

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε έντονο ύφος, ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ, γιατί όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία…», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα», επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πως πηγαίναμε» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».
Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»
Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»
Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»
Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»
Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»
Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής: «Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…».
Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν».
Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

«Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Related Posts

%d bloggers like this: