ZoomNews

Σε κλίμα σύγκρουσης υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροκομματικές μεθοδεύσεις και επανέφερε την πρότασή για “σπάσιμο” των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
” Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία, στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν στις ομιλίες τους τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής: «Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για την ψήφο στα 17 δήλωσε πως «δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, «ακόμα και πολίτες που ψήφισαν και ψηφίζουν ΝΔ», ενώ «ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί από την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της» είπε.

Θέτοντας ευρύτερα το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος» και η πρόταση νόμου της κυβέρνησης «αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς».

«Η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είναι μονοδιάστατη» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός μας έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για ρήξη με το παλιό».

Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση «που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνεί, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή». Υποστήριξε δε ότι «διάφοροι κύκλοι σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές, να παρακινείτε σε διαμαρτυρίες για χάρη των συμφερόντων».

Related Posts

%d bloggers like this: