ZoomNews

Σύγκρουση Τσίπρα-Θεοδωράκη στη Βουλή για τη διαφθορά

Σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Σταύρο Θεοδωράκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού για τη διαφθορά. «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα που προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα στη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι τα 2 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε όμως έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα ιδίως στο χώρο της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων».

Εκτός, αυτών , ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis υπερασπίστηκε την διαφάνεια των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία Καλογρίτσα και έριξε «τίτλους τέλους» στο ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την συνέχιση της λειτουργίας του ΔΟΛ.

Ο  κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για το όργιο απευθείας αναθέσεων έργων στις κατασκευές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, τις κατατμήσεις οδικών έργων όπως το Πάτρα Πύργος και για το γεγονός ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακρημνιστεί στην λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες.

«Τον Ιανουάριο του 2015 είπατε ότι εως καλοκαίρι 2015 θα αποκομίσετε 2,5 δις ευρώ από υποθέσεις διαφθοράς. Που είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα;» είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει «εσείς επιχειρείτε τον έλεγχο του Τύπου, την δημιουργία κομματικού κράτους με κομματικούς διορισμούς. Άνθρωποι δικοί σας αξιώνουν για τους εαυτούς τους αποζημιώσεις 200 χιλ ευρώ (ΑΔΜΗΕ)… Φοβάμαι ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ενημερώνονται οι πολίτες από το ΧΩΝΙ και την Κοντρα ΝΙΟΥΖ. Από ΜΜΕ που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιος που προνομιακά λαμβάνουν σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα Πάτρα-Πύργος που το σπάσατε αλλά παραδόξως το 50% του έργου -όσο έχει βγει – το έχει πάρει ένας άνθρωπος που με βοσκοτόπια πήγε να πάρει τηλεόραση και μετά με εφημερίδα εξυμνεί τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ενώ  από το στόχαστρο δεν ξέφυγαν τα πόθεν έσχες ορισμένων υπουργών: «Δείτε τα πόθεν έσχες μερικών από τους υπουργούς σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στα ποθεν έσχες δηλώνουν ότι το πορτοφόλι τους είναι 5-6 χιλ ευρώ. Πως πάνε στην Αυστρία; Με οτοστόπ;».

Αναλυτικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του αμφισβήτησε την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας λέγοντας ότι «Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει μια κατάταξη που αφορά υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα για τη διαφθορά. Αφορά προσωπικές αντιλήψεις που έχουν ορισμένοι ειδικοί.  Με βάση την συγκεκριμένη αξιολόγηση η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996-97 και 2000 τότε που επι κυβερνήσεων Σημίτη και με υπουργούς Τσοχατζόπουλο Μαντέλη υπήρξε όργιο διαφθοράς με εξοπλιστικά κ.α. Τότε είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και offshore αναφέροντας ότι από τους συνολικούς ελέγχους έχουν ήδη βεβαιωθεί πρόστιμα 1 δις ευρώ. «Εχουν σχηματιστεί 1000 δικογραφίες για λίστα Μπόργιανς που αρνήθηκε να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που θα φέρει αποτελέσματα με ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών που έχουμε στα χέρια μας σε μια ενιαία λίστα με 1,2 εκατ. ΑΦΜ που θα ελεγχθεί εξονυχιστικά για πιθανή απόκρυψη εισοδημάτων» ειπε σε άλλο σημείο.

«Εχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα σε κυκλώματα λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων. Στα καπνικά: υπερδιπλασιάστηκαν οι έλεγχοι, 10πλασιάστηκαν βεβαιωμένα ποσά. Το 2014 είχαν γίνει 11,7 χιλ έλεγχοι που απέδωσαν 59 εκατ. ευρώ. Το 2016 έγιναν 24 χιλ έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 557 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εχουν αναδειχθεί επι των ημερών μας μεγάλες υποθέσεις διαπλοκής που επι χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί γιατί οι εμπλεκόμενοι ήταν στα έδρανα της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός για να επικεντρωθεί σε υποθέσεις στον χώρο της Υγείας. «Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ που επι των ημερών μας επιτέλους οδηγήθηκε εκεί που αρνήθηκαν να το κάνουν όσοι σήμερα κόπτονται για την δημόσια υγεία. Οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε άντρο μαύρου χρήματος.  Ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας. Χωρίς κανονισμό, λογιστικά βιβλία, γραφεία προμηθειών και πρωτόκολλο για προμήθειες. Το μόνο που άφησε ήταν 185 εκατ. ευρώ χρέος. Το πάρτι τελείωσε και εμπλεκόμενοι οδηγούνται  στην Δικαιοσύνη» είπε για να συνεχίσει «Το σκάνδαλο Νοβαρτις είναι μια αδιαφανής διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων που στηρίχθηκε σε νομοσχέδια. Μια υψηλή τιμή στην χώρα μας εξασφάλιζε υπερκέρδη σε άλλες 55 χώρες. Επιπλέον ο τρόπος που τα ασφαλιστικά Ταμεία αποζημίωναν φαρμακεία και εταιρείες χωρίς διαπραγμάτευση δεν είχε σχέση με όσα την ίδια στιγμή ίσχυαν με άλλες χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης μέσα και από την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Πάνε στον εισαγγελέα σημαντικά στοιχεία για τιμολογήσεις 2013-14 όταν νομοσχέδια αύξησαν τις τομές παρά τηναρνητική εισήγηση του ΕΟΦ. ΚΕΕΛΠΝΟ και ΝΟΒΑΡΤΙΣ αποτελούν  κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της υγείας».

«Για ποιο λόγο κανείς απο τους τότε υπουργούς δεν μιλά γι αυτό το θέμα;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει « Γιατί δεν ζητούν να χυθεί άπλετο φώς. Έχουν κάτι να κρύψουν. Αν βγει κάποιος και πει ότι το 2015 ή το 2016 – που στο Μ. Μαξίμου είμαι εγώ – υπήρξε όργιο διαφθοράς το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να επιταχύνει η δικαιοσύνη και να βγουν όλα στο φως».

Related Posts

%d bloggers like this: