ZoomNews

Σημαντικές δράσεις του ΕΚΠΑ για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων

Με αφορμή τον 2ο απογευματινό Αγώνα Δρόμου Life Run 2018, 4 & 8 χιλιομέτρων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στον Βοτανικό Κήπο του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν.Διομήδους» (Κληροδότημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ιερά Οδός 401, στο Χαϊδάρι), διοργανώνονται  από το Ε.Κ.Π.Α. παράλληλες δράσεις, εθελοντικής αιμοδοσίας (Κέντρο Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α. “Λαϊκό”) και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών (στο πλαίσιο της από 10-4-2017 υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ), με στόχο  την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ενημέρωση και την ενθάρρυνσή τους ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

–  Σάββατο 5 Μαΐου

   ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ  ΑΠΟ  2:00 μ.μ. ΕΩΣ  6:00 μ.μ.

   ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΑΠΟ 11:00π.μ. ΕΩΣ 6:00 μ.μ

– Κυριακή 6 Μαΐου

 ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΑΠΟ 11:00 π.μ. ΕΩΣ 3:00 μ.μ

O 2ος Αγώνας Δρόμου Life Run 2018 που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Πανελλήνια Επιστημονική Φιλογυμναστική Εταιρεία, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της European Health & Fitness Association, είναι αφιερωμένος στη Δωρεά Ιστών, Οργάνων & Κυττάρων για Μεταμοσχεύσεις και θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Βοτανικού Κήπου του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» και της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων.

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/paralliles_draseis_ekpa_kata_ti_diexagogi_toy_2oy_apogeymatinoy_agona_dromoy_life_run_2018/

Παράλληλα, την Κυριακή 6 Μαΐου στις 18:00, συνδιοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), υπό την Αιγίδα του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, ημερίδα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις.

Επίσης, με αφορμή την προκήρυξη του «2ου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 2018», ο οποίος διεξάγεται από το ΕΚΠΑ την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη (Ηλύσια – Ζωγράφου), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καισαριανής, διοργανώνονται οι παρακάτω, παράλληλες,  δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών:

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Από 8:00 π.μ.  έως 9:30 π.μ.  στη Γραμματεία των αγώνων, οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που θα διατεθεί στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού “Η Κιβωτός του Κόσμου”, ως προσφορά βοήθειας σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ευγενή άμιλλα

Από 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. στο χώρο εκκίνησης – τερματισμού ενημέρωση και εγγραφή  νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνσή  του κοινωνικού συνόλου ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/prokiryxi_2oy_kapodistriakoy_dromoy_2018/

Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑ για το θέμα της δωρεάς οργάνων και μυελού διοργάνωσε, επίσης, ειδική επιστημονική εκδήλωση στις 19/10/2017, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, της κ. Μ. Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», καθώς και άλλων φορέων. Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη για θέαση από τις θέσεις (α’ και β’ μέρος):

http://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=4a92d12c

http://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=c01638fb

Μάλιστα, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΠΑ με αφορμή την εκδήλωση, και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Ιδρύματος σε ευρύτερα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, προχώρησαν στην έκδοση των πρακτικών με τις εισηγήσεις τον ομιλητών. Η Ειδική έκδοση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποσκοπεί στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και στην ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της δωρεάς οργάνων και μυελού. Είναι διαθέσιμη για μεταφόρτωση από τη θέση:

https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/anakoinwseis/simantikes/2018/20180215_dorea_organwn_EKPA2018.pdf

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση, λοιπόν, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων μπορούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στα παραπάνω προβλήματα.

Related Posts

%d bloggers like this: