ZoomNews

Σημαντικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αποσταθεροποίησης στην υγεία

Τεράστιο είναι το κόστος επίπτωσης της κλιματικής αποσταθεροποίησης στη Δημόσια Υγεία, το οποίο για την Ελλάδα θα ανέλθει στα επτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ το 2100, σύμφωνα με υπολογισμούς.

«Αυτό θα συμβεί γιατί η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει άμεσες και επιβλαβείς συνέπειες στη δημόσια υγεία», εξήγησε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδoς με θέμα «Η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η Δημόσια Υγεία».

Πρόσθεσε όμως ότι «το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, γύρω στα 400 δις ευρώ, αν πάρουμε μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές που έρχονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αφού τα τελευταία 50 χρόνια οι ανθρώπινες ενέργειες κατέστρεψαν ότι είχε δημιουργήσει η φύση εδώ και ένα δισεκατομμύρια χρόνια!

Τα τραύματα από τους βιομηχανικούς ρύπους στο στρώμα του όζοντος που μας προστατεύει από τον ήλιο, όπως ανέφερε ο κ. Ζερεφός, είναι μεγάλα. Φυσικά, αν δεν υπήρχε το στρώμα όζοντος τότε η θερμοκρασία στη Γη θα ήταν -19 βαθμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα επικρατούσαν οι συνθήκες του πλανήτη Άρη.

Η «τρύπα» του όζοντος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενοχοποιείται για την μεγάλη αύξηση του καρκίνου του δέρματος.

Οι βασικοί ρύποι που ευθύνονται για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος είναι οι χλωροφθοράνθρακες που παρήγαγε ο άνθρωπος.

Τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων της κλιματικής αποσταθεροποίησης εμφανίστηκαν, στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας, πριν από περίπου 50 χρόνια με την αιθαλομίχλη στο Λονδίνο, λόγω καύσης κάρβουνου στα τζάκια και το νέφος στο Λος Αντζελες λόγω των ρύπων από τα αυτοκίνητα. Το πρόβλημα και στις δυο περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με την χρήση καυσόξυλων στο Λονδίνο και χρήση καταλύτη στα αυτοκίνητα, συνδημιουργός του οποίου ήταν κι Έλληνας, στο Λος Αντζελες.

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος προκαλείται από την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, η μέση τιμή της οποίας θα πρέπει να είναι 14 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε «στην αυξανόμενη θερμοκρασία οφείλεται το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας».

Όπως εξήγησε δε, ζούμε σε μια μεσοπαγετώδη περίοδο η διάρκεια της οποίας είναι περίπου 25.000 χρόνια και για να επιβιώσουμε θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές αν δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε.

Ως τέτοια παραδείγματα προσαρμογής έφερε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Αθήνα το 1987, λόγω του καύσωνα και της έλλειψης κλιματιστικών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα σπίτια. Η τοποθέτηση και η χρήση κλιματιστικών όχι μόνο απέτρεψε θανάτους από μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα βελτίωσε ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης τους 40.000 νεκρούς στην Γαλλία το 2003 λόγω πρωτόγνωρου καύσωνα για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και τους θανάτους και τις δασικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές με τους δυνατούς ανέμους το 2007 στην Ελλάδα.

«Για να κατανοήσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να πούμε ότι το 2100 ο καύσωνας του 2003 στην Γαλλία που σκότωσε 40.000 ανθρώπους θα είναι δροσιά!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός και κατέληξε «Ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές με την ενημέρωση και την προσαρμογή. Φυσικά οι τεχνολογικές εξελίξεις και η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή και αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης του κλίματος».

Related Posts

%d bloggers like this: