ZoomNews

Σήμερα η δίκη του 19χρονου Σύρου τζιχαντιστή που κατηγορείται οτι ετοίμαζε επίθεση στο Βερολίνο

Δικάζεται σήμερα στο Βερολίνο ένας 19χρονος Σύρος και η δίκη του είναι η πρώτη κατά την οποία ένας αιτών άσυλο κατηγορείται ότι διείσδυσε για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μεταξύ των προσφύγων που ήρθαν το 2015 στη Γερμανία.

Ο κατηγορούμενος, ο Σάας Αλ Μοχάμαντ, έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου φορώντας μπλε πουλόβερ και κρύβοντας το πρόσωπό του με ένα χαρτόνι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Δύο κλούβες της αστυνομίας ήταν σταθμευμένες μπροστά από το δικαστήριο ενώ διακρίνονταν επίσης μερικοί αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Λίζα Γιάνι υπογράμμισε ότι «Η ασφάλεια είναι ανάλογη αυτής που υπάρχει σε όλες τις μεγάλες δίκες». Σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να τεθεί ζήτημα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο κατηγορούμενος είναι ανήλικος όσον αφορά ένα μέρος των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται.

Στην περίπτωσή του προσωποποιείται ένας φόβος που έχει συζητηθεί πολύ στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα περάσει λαθραία μαχητές του μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο που έφθασαν στη Γερμανία από την οδό των Βαλκανίων.

Η δίκη του Σάας αλ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Μαρτίου 2016, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό» και για «παράβαση του νόμου περί πολεμικών όπλων» και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.

Όπως υποστηρίζει στο κατηγορητήριο η εισαγγελία, ο κατηγορούμενος στρατολογήθηκε στα μέσα του 2013 από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και «συνέχισε τη δουλειά του» για την τζιχαντιστική οργάνωση αφού έφθασε το καλοκαίρι του 2015 στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή,«Εντόπισε εν δυνάμει στόχους επίθεσης» στο Βερολίνο, ιδιαίτερα την Αλεξάντερπλατς, την πύλη του Βραδεμβούργου και το Ράιχσταγκ όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε επίσης τηλεφωνικά πρόσωπο στη Συρία για τον αριθμό των προσώπων και των οχημάτων που βρίσκονταν στα σημεία αυτά σε συγκεκριμένες ώρες.

Η εισαγγελία τον κατηγορεί επίσης ότι χρησίμευσε «ως επαφή για εν δυνάμει δράστες επιθέσεων» και ότι «δήλωσε κατ’ αρχήν διαθέσιμος για να πραγματοποιήσει επίθεση στη Γερμανία».

Στρατολογημένος το 2013 από έναν ιμάμη του χωριού στο οποίο είχε γεννηθεί στη Συρία, ο έφηβος ακολούθησε θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξε φρουρός στο αεροδρόμιο του Ντέιρ Εζόρ (ανατολική Συρία), συμμετείχε στη κατάληψη της πόλης αυτής από τους τζιχαντιστές και ανεφοδίαζε μαχητές πραγματοποιώντας «πολυάριθμα δρομολόγια».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει τίποτε για την υπερασπιστική γραμμή του ούτε για τις πηγές των κατηγοριών αυτών.

Ο κίνδυνος να διαπραχθούν επιθέσεις από πρόσφυγες είναι μία από τις κατηγορίες που απευθύνει η λαϊκιστική δεξιά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική ανοίγματος προς τους αιτούντες άσυλο που ακολούθησε το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts

%d bloggers like this: