ZoomNews

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Συρία με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Ρωσίας

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Ρωσίας μπήκε σε ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται φέτος από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για το σταμάτημα του πενταετούς εμφυλίου.
Ο Συριακός στρατός κήρυξε την εκεχειρία στις 7 μμ τοπική ώρα, λέγοντας ότι το «καθεστώς ηρεμίας» των επτά ημερών θα ισχύσει σε όλη την Συρία. Διατήρησε το δικαίωμα να απαντήσει σε οποιαδήποτε μορφή χρήσης όπλων σε παραβίαση της εκεχειρίας από ένοπλες ομάδες.
Οι αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρουν σοβαρές επιφυλάξεις για την συμφωνία, την οποία περιγράφουν σαν άδικη. Αν και η ανακοίνωση δεν υποστηρίζει ξεκάθαρα την κατάπαυση του πυρός, πηγές των ανταρτών λένε ότι θα την τιμήσουν.
«Αναφορικά με μια εκεχειρία, μια κατάπαυση του πυρός, την παράδοση βοήθειας, είναι ηθικό ζήτημα και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση γι’αυτά. Είναι καλοδεχούμενα, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα γύρω από τα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις» είπε στο Reuters ο Ζακαρία Μαλαχιφτζί που ανήκει σε ομάδα ανταρτών στο Χαλέπι.
Μάχιμες πηγές και των δύο πλευρών λένε ότι επικρατεί ηρεμία τις πρώτες ώρες της κατάπαυσης, αναφέροντας όμως παραβιάσεις αργότερα μέσα στη νύχτα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι πρώτες αναφορές έδειχναν ότι υπήρξε μείωση της βίας. Είπε ακόμα ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η εκεχειρία και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν παραβιάσεις «εδώ κι εκεί».
Από τους πρωταρχικούς στόχους της συμφωνίας είναι να επιστραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η κοινή στόχευση ΗΠΑ-Ρωσίας εναντίον τζιχαδιστικών ομάδων, οι οποίες δεν καλύπτονται από την εκεχειρία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, που τελεί υπό πολιορκία, θα αρχίσει αμέσως.
Ο Μπεσερ Χάουι, κάτοικος της πόλης, είπε στο Reuters ότι επικρατεί ηρεμία μετά από μια μέρα γεμάτη βομβαρδισμούς. «Είναι θαυμάσιο, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στο καθεστώς. Μπορεί ν’αρχίσει τους βομβαρδισμούς ανά πάσα στιγμή»
Καθώς περνούσαν οι ώρες, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε παραβιάσεις τις οποίες χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας.
Η κατάπαυση του πυρός έρχεται τη στιγμή που η θέση του Άσαντ στο πεδίο των μαχών είναι ισχυρότερη λόγω της στήριξης που έχει από τη Ρωσία και το Ιραν.
Ωρες πριν ξεκινήσει η εκεχειρία, ο Άσαντ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να επισκέφτεται τη Ντάραγια, ένα προάστιο της Δαμασκού που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του από τους αντάρτες τον περασμένο μήνα. «Το κράτος της Συρίας είναι αποφασισμένο να ανακτήσει όλες τις περιοχές από τους τρομοκράτες» είπε ο Άσαντ σε συνέντευξη που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα. Νωρίτερα είχε προσευχηθεί μαζί με άλλους αξιωματούχους για την αρχή της μουσουλμανικής αργίας σε τζαμί στην Ντάραγια. Δεν αναφέρθηκε στην συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αλλά είπε ότι ο στρατός θα συνεχίσει το έργο του «χωρίς δισταγμό».
Η κατάπαυση του πυρός είναι η έκφραση της ελπίδας ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα μπορεί να εργαστεί με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για το σταμάτημα του πυρός. Τόσο χώρες που στηρίζουν τον Άσαντ, όπως το Ιράν, όσο και χώρες που επιθυμούν την ανατροπή του, όπως η Τουρκία, υποστηρίζουν την συμφωνία.
Η διατήρηση της κατάπαυσης σημαίνει ότι θα ξεπεραστούν μεγάλες προκλήσεις, όπως ο διαχωρισμός εθνικιστών ανταρτών που προστατεύονται από τη συμφωνία και τζιχαδιστών οι οποίοι αποκλείονται από αυτήν.

Related Posts

%d bloggers like this: