ZoomNews

Συνεχίζεται το θρίλερ του ΕΣΡ: Αλλαγές στο νόμο Παππά- Δική της πρόταση κατάθεσε η ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα θα πάει στη Βουλή η διάταξη που αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α, που μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στον real fm, ο κ. Παππάς γνωστοποίησε πως «θα γίνει και μια συνολική αλλαγή του νόμου όταν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ», εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση «γίνεται μια νομική δέσμευση ότι δεν προχωρά καμία διοικητική πράξη μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ». Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε «σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά το νόμο της κυβέρνησης, τονίζοντας «δικαίως και καλώς τον νομοθετήσαμε». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει αν θέλει να φύγει ολόκληρος ο νόμος να εξηγήσει ποια διάταξη. Μήπως η διάταξη προβλέπει ότι πρέπει (τα κανάλια) να έχουν τρία δελτία ειδήσεων; 400 εργαζόμενους; ή να παραμείνουμε στην ασυδοσία;», διερωτήθηκε. Σημείωσε, ότι και πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ αναφερθεί στην κ. Βούλτεψη είπε πως «όταν ξεκινούσε η κουβέντα έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα αδειοδότησης», σχολιάζοντας ότι τώρα «ο πρόεδρος της ΝΔ ψέλλισε ότι θα φέρουν πρόταση νόμου και που θα φιλοδοξεί να μάζεψε ποσό αντίστοιχο με το δικό μας».

Η διάσκεψη της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις πέντε το απόγευμα. Νωρίτερα η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση γα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου προβλέπει: «Στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα, η διασφάλιση της πολυφωνίας και της ποιοτικής και αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, η οικοδόμηση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια, η αποτροπή σχέσεων ‘διαπλοκής’ και ολιγοπωλιακών πρακτικών στα Μέσα Ενημέρωσης και η διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας ή ακόμη και η δημιουργία πολλών νέων.

» Η πρόταση νόμου καταργεί πλήρως το ‘νόμο Παππά’ (Κεφ. Α’ του ν.4339/2015) και τους απαράδεκτους αριθμητικούς περιορισμούς των τηλεοπτικών αδειών (4 άδειες) που αυτός εισήγαγε, και αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος, δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της τηλεοπτικής αγοράς και αναβάθμισης του τηλεοπτικού περιεχόμενου.

» Και αυτό χωρίς να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση των παρόχων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθεστώς ολιγοπωλίου που θα περιόριζε εξ ορισμού την πολυφωνία.

» Επαναφέρει στο σύνολό τους τις αρμοδιότητες που ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αναθέσει στο ΕΣΡ, το οποίο αδρανοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να χειραγωγήσει την ενημέρωση, το οποίο και εξουσιοδοτεί για να ορίσει τον αριθμό των εθνικών και περιφερειακών αδειών, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.

» Αφαιρεί τη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και εισάγει ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος, που ορίζονται από το ΕΣΡ, το οποίο συνεκτιμά τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και καταργεί τη λογική καταβολής διαφορετικού τιμήματος για το ίδιο αγαθό και για την ίδια διάρκεια χρήσης του.

» Βάζει τέλος στην επικυριαρχία του υπουργού Επικρατείας επί των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και εισάγει διαφανείς αδειοδοτικές διαδικασίες που διενεργούνται αποκλειστικά από το ΕΣΡ, συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, όχι με λογικές πλειοδοτικού διαγωνισμού τύπου ‘καζίνο’, αλλά με λογικές δημοκρατικής αξιοποίησης του δημόσιου αγαθού της χρήσης του φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος».

Related Posts

%d bloggers like this: