ZoomNews

Συνέντεξη Καρανίκα: Το αντικείμενο της εργασίας μου στο Μαξίμου είναι δική μας υπόθεση

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Καρανίκας, του οποίου ο διορισμός στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού προκάλεσε θύελλα σχολίων σε ΜΜΕ και social media καθώς και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκε πάνω σε όλα τα θέματα που τον αφορούν, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Διαβάστε τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης

Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας του:
«Αυτό είναι δική μας υπόθεση. Της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έβγαλε ένα ΦΕΚ. Περιοριστείτε στα γεγονότα τα πραγματικά, ας μην κάνουμε ιστορίες. Αυτό δεν είναι ούτε ευθύνη ούτε ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου. Είναι κουτσομπολιό. Έχω έναν επικουρικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κι εσείς το μεγεθύνετε».

Για το ζήτημα αξιοκρατίας και βιογραφικού:
«Τι σημαίνει αξιοκρατία για μία πολιτική θέση; Εσείς ξέρετε ποια είναι τα προσόντα που χρειάζονται; Οι προηγούμενοι σύμβουλοι και βοηθοί των πρωθυπουργών είναι στους εισαγγελείς; Τι θεωρείται αξιοκρατία και ποια είναι τα τυπικά προσόντα; Το βιογραφικό μου δεν το παρουσίασε η Γενική Γραμματεία δημόσια. Αυτό το πράγμα που αποκαλείτε βιογραφικό είναι ένα πασάλειμμα που θίγει ακόμη και τη δεοντολογία απέναντι στο τι σημαίνει δημοσιογραφική έρευνα. Ισχύουν πολλά από αυτά που λένε, ότι ήμουν σερβιτόρος, ότι είμαι ανορθόγραφος. Θα μπορούσα όμως να σας πω ότι αν ήμουν δυσλεκτικός θα μου ζητούσαν συγγνώμη;»

Για την Ελένη Μενεγάκη:
«Σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη. Αν η λαϊκή μου καταγωγή και η αισθητική θίγει κάποιους, εμένα δεν με θίγει. Προφανώς πήραν υπόψη και τη λαϊκή μου καταγωγή, πέραν της πολιτικής μου μόρφωσης, για να με βάλουν σε μια θέση που είναι πολιτική. Δεν θίγομαι από τίποτα από αυτά που λένε. Αλλά να ξέρετε ότι δεν τα λένε όλα. Δεν έκαναν κάποια έρευνα».

Για προσόντα και αξιοκρατία σε δημόσιες θέσεις:
«Αυτή είναι μία θέση πολιτική, έτσι το αντιμετωπίζουν όλοι σε όλες τις χώρες, αλλά και οι προηγούμενοί μας πρωθυπουργοί. Δεν έπαιρναν από ΑΣΕΠ, αλλά επέλεγαν έναν έμπειρο άνθρωπο με πολιτικό κριτήριο και γνώση. Και στη Δεξιά οι αρχηγοί τους, τους πολιτικούς τους έμπιστους έβαζαν. Ρωτήστε τι έκαναν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Ολάντ, η Μέρκελ. Δεν θα το κάνει η Αριστερά, που ξέρει τι θα πει έμπιστος επειδή δεν υπάρχει ιδιοτέλεια; Μη λαϊκίζετε τσάμπα και βερεσέ χωρίς να υπάρχει ένας πυρήνας που ανατρέπει κάτι», απαντά. Όταν η εφημερίδα του επισημαίνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί αξιοκρατίας και κατάργησης των μετακλητών υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια, ο κ. Καρανίκας απαντά: «Όχι, καταδικάζαμε ότι αυτούς που έβαζαν το ποινικό τους μητρώο δεν ήταν τόσο λευκό. Γι’ αυτό και κάποιοι πήραν ό,τι πήραν. Να ξαναδείτε λίγο αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Για την Αριστερά:
«Είμαστε αριστεροί άνθρωποι. Εμείς έχουμε έναν δικό μας τρόπο ζωής, αυτόν του συλλογικού βίου. Δεν είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη. Μην κάνουμε τώρα τον φιλελευθερισμό κυρίαρχο και μοναδικό είδος ζωής. Οι δικές μας σχέσεις δεν είναι κάτι το οποίο επενδύεις για το αύριο. Είναι η παραγωγή αισθήματος και συμβολισμού των πράξεων, που παράγει δέκα κοινά πράγματα και γίνονται βίωμα. Αυτό το βίωμα κάνει τη σχέση των ανθρώπων στην Αριστερά. Δεν έχει μονάχα με εμένα στενές σχέσεις κάποιος, ούτε εγώ έχω μονάχα με εσάς στενές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας εμπλέκονται στα κινήματα και όχι σε ΜΚΟ για να βγάζουν λεφτά. Ερωτευόμαστε συναγωνιστές και συναγωνίστριες και συντρόφισσές μας, κάνουμε παιδιά και ζούμε μέσα σε αυτή την πολιτική κατάσταση. Αυτοί που δεν είναι αριστεροί πρέπει πρώτα να μας πουν γιατί δεν έχουν επιλέξει τον συλλογικό βίο και προτιμούν την ιδιώτευση, αυτό το πράγμα που έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Γιατί βρίζουν το συλλογικό αυτό που ύμνησαν οι νεοέλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος. Μόνοι τους στρέφονται. Εμείς δεν είμαστε ενάντιά τους».

«Η καριέρα όντως είναι χολέρα»
«Είναι αλήθεια αυτό. Εμείς δεν κάνουμε καριέρα, μας προκύπτουν υπεύθυνες θέσεις. Είναι μεγάλη η διαφορά. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, το ίδιο και οι υπουργοί μας, το ίδιο και οι βουλευτές μας, το ίδιο όλοι μας. Το κυνήγι για την ιδιώτευση, για όλα αυτά, είναι χολέρα! Διότι αυτό σημαίνει καριέρα. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιο πράγμα».

Related Posts

%d bloggers like this: