ZoomNews

Σταθάκης-Τσακαλώτος επέστρεψαν με εναλλακτική επιπλέον μέτρα 3 δισ, επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Με το σακίδιο γεμάτο με άλλα 3 δισ μέτρα επιστρέφουν στην Αθήνα Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ως συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η κυβέρνηση, μέσω κύκλων της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ” αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Σημειώνουν, ωστόσο, πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Related Posts

%d bloggers like this: