ZoomNews

Σε εξέλιξη το συνέδριο του Ποταμιού
Σταύρος Θεοδωράκης: Τρίτος πόλος με διάλογο της βάσης για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου»

Άνοιγμα προς όλες τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για την δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», όπως το ονόμασε, έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν απόψε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι «στο Κοινοβούλιο του κέντρου μπορούν να μετέχουν, στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές, στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά – οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών».
Όπως είπε, «Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα.Σημείωσε πως ο ρόλος του «Κοινοβουλίου του Κέντρου» θα είναι «να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει…Εκεί θα μετρηθεί – όπως είπε- η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Και πρόσθεσε πως η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας.
Το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με ευκαιριακές συμπράξεις, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις. Η λύση δεν είναι να συναντηθούν οι ηγεσίες και οι παράγοντες αλλά να συναντηθεί ο λαός. Να συζητηθούν οι ιδέες μας, να γίνουν υπόθεση της νεολαίας που τώρα κοιτάει καχύποπτα τα κόμματα, να μπουν ξανά στο παιχνίδι όλοι αυτοί που απείχαν στις τελευταίες αναμετρήσεις.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Ποτάμι, θα συνεχίσει την πορεία του ενωμένο. «Το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του. Ο τόπος μάς χρειάζεται όρθιους στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού, και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης», είπε..
Δεν απέκλεισε τις συνεργασίες, λέγοντας, ότι «ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα πρωτοστατούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες, στη Βουλή και στην κοινωνία. Και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις μεγάλες αλλαγές, απέναντι στο λαϊκισμό και την καθυστέρηση. Ας το κάνουν αυτό και όλοι οι άλλοι».

Ο κ. Θεοδωράκης, προειδοποίησε, τέλος, τα στελέχη του κόμματός του, ότι από τη Δευτέρα, δεν θα ανεχθεί «αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα».
«Σε έναν προσυνεδριακό διάλογο – τόνισε- πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όμως θέλω να γίνει ξεκάθαρο, η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνουν από όλoυς σεβαστές. Κανείς μας δε θα ανεχθεί πλέον, αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα. Η υπόθεση είναι κοινή, αλλά για να παραμείνει κοινή, οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν.Κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα!
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την Κυβέρνηση λέγοντας: «Δυστυχώς η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Έχει κάποιους υπουργούς που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους. Έχει κάποιους υπουργούς που τα κομματικά βαρίδια – και τα βαρίδια των ιδεών τους – τούς κρατούν ακίνητους. Αλλά κυβέρνηση δεν έχει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει» ενώ στη συνέχεια επανάλαβε την πρόταση του για τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας: «Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία πρέπει να βρουν λύση. Η χώρα, δε θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα. Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της παραγωγής. Ένα ριζοσπαστικό Κοινωνικό Κράτος με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, μια εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας και ένα ζωτικό Ελάχιστο Εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Να προστατεύσουμε τις πολιτικά ανίσχυρες κοινωνικές ομάδες, από τις προνομιούχες και ευγενείς συντεχνίες».

Απαντώντας στο συνεχές ερώτημα που θέτουν κάποιοι για την πολιτική ταυτότητα του Ποταμιού είπε: «Μας ρωτάνε τι είμαστε; Είμαστε λίγο αριστεροί και λίγο δεξιοί; Είμαστε πολίτες, με μία μόνο βεβαιότητα: Ότι σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες και μονόδρομοι. Μας αρέσει το νοικοκύρεμα αλλά και οι πειραματισμοί. Μας αρέσει η παράδοση αλλά στηριζόμαστε στην καινοτομία. Κέντρο δε σημαίνει απλώς δύο αρνήσεις: «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά». Κέντρο σημαίνει μετριοπάθεια αλλά και ριζοσπαστισμός στην επινόηση σύνθετων λύσεων».

Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό το οποίο δείχνει πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο ήταν κατηγορηματικός: «Έχει διαπράξει έγκλημα η κυβέρνηση στο προσφυγικό. Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει. Τα βόρεια σύνορα κλείνουν. Η χώρα έχει υποστεί μία εθνική ήττα. Καλούμε την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δράσουμε τώρα. Δύο άξονες: Η χώρα να μην γίνει στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών και η Ευρώπη με τη συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ να προσπαθήσει αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκεί που πρέπει στα τουρκικά παράλια. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο, δεν είναι στα Σκόπια. Η λύση και εδώ είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές. Είναι δυνατόν να αφήνουμε τις χώρες να ρημάζουν, για να πλουτίζουν τα κυκλώματα; Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί της λύσης. Και εκεί η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της».

Στη συνέχεια μιλώντας για το Ποτάμι, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να σκεφθούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη χώρα, ένα ατόφιο, καθαρό, μεταρρυθμιστικό Κόμμα! Πόσο χρήσιμο είναι σε ένα πολιτικό σύστημα, κομματοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό Κίνημα. Η προοδευτική Ελλάδα θα ηττηθεί αν το Ποτάμι φοβηθεί και κάνει πίσω».

Related Posts

%d bloggers like this: