ZoomNews

Στην Αθήνα σήμερα η Σύνοδος του Νότου- Τι είπαν Ολάντ και Ρέντσι

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αστακός» η Αθήνα

Τουλάχιστον 1.500 αστυνομικοί θα διατεθούν για τη φύλαξη των ευρωπαίων ηγετών.Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας, Ασφαλείας και Τροχαίας Αττικής, με τροχονόμους να προχωρούν σε περιοδικές διακοπές της κυκλοφορίας από τις 10 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα.
Ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ θα συνοδεύουν τις αυτοκινητοπομπές των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ θα υπάρχουν και σταθερά κλιμάκια τόσο στα ξενοδοχεία Χίλτον και Μεγάλη Βρετάνια, όπου θα καταλύσουν οι περισσότερες αποστολές, όσο και στο Ζάππειο όπου θα διεξαχθούν η Σύνοδος και το γεύμα εργασίας, καθώς επίσης και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα, που θα επισκεφθούν οι επιφανείς καλεσμένοι του Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος των Εργασιών.
Νωρίτερα πυροτεχνουργοί των ΤΕΕΜ με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στον εντοπισμό και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών θα πραγματοποιήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους όπου θα βρεθούν οι ξένες αντιπροσωπείες, ενώ γερανοί της Τροχαίας θα απομακρύνουν όλα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα κατά μήκος των λεωφόρων από όπου θα περνούν οι αυτοκινητοπομπές.

Η ατζέντα της Συνόδου

Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως στην ατζέντα της συνόδου, βρίσκονται, η Οικονομία, το Μεταναστευτικό και η Ασφάλεια.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους:
• Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:
– περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου,
– η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων,
– να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,
– να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
• Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:
– αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων,
– να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής,
– η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο,
– η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών – μελών πρώτης γραμμής,
– η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών,
– η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».
• Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:
– η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών – μελών και των αρχών τους,
– η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της,
– να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,
– ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Καταλήγουν, αναφέροντας πως «στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.»

Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών, προσέρχεται ο Φ. Ολάντ

Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.
Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερο
Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του Προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.
Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.
«Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ’ ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μ. Ρέντσι: Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες. Η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχισθεί αιωνίως

«Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στην Φλωρεντία. «Θα δω και τον Πρόεδρο Ολάντ, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
«Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος, πάντα, στη «Σύνοδο του Νότου», θέλησε να υπογραμμίσει:
«Τι θα κάνουμε στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλλι. Η Ιταλία, κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Με ετούτο το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».
Σε σχέση με το κύριας σημασίας αυτό θέμα, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι « είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης» διότι «η αρχή είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει υιοθετώντας τις θέσεις και την προσέγγιση της Λέγκας του Βορρά».
«Θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες να μας στηρίξουν στην προάσπιση των αξιών αυτών», δήλωσε στην συνέχεια ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Όσο για την οικονομία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με την λιτότητα», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».

Related Posts

%d bloggers like this: