ZoomNews

Στήριξε Βαρουφάκη, επιτέθηκε στον Κυριάκο ο Τσακαλώτος από το βήμα του Συνεδρίου

Στήριξε τον Βαρουφάκη, επιτέθηκε στον Κυριάκο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου.

«Έχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε “Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου”».

Απάντησε δε στα πυρά για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015: «Λένε πολλοί ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Βαρουφάκης, δεν πήγαμε καλά. Εγώ θα έλεγα και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, θα ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά. Αλλά εμείς δουλεύουμε για μην αποτύχει αυτή η Αριστερά.»

Ως προς τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς είπε ότι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός και σημείωσε: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων από τη διαπραγμάτευση και είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν είχαμε υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε την εθνική σύνταξη αν δεν ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός Εργασίας. Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε έναν προοδευτικό φόρο εισοδήματος αν δεν ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας ότι θα είχαμε τους στόχους του νόμου Κατσέλη. Ξέρετε τι μας έλεγαν οι θεσμοί για το νόμο Κατσέλη; Να σώσουμε τα σπίτια 50.000 και με εισόδημα μόνο 8.000 και το ανεβάσαμε αυτό σε 30.000 και 200.000. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Και τώρα να είστε σίγουροι και σε αυτά που έχουμε να διαπραγματευθούμε. Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε. Μπορεί το Μνημόνιο να είναι δικό μας αλλά το σύνθημα μας πρέπει να είναι κάθε εμπόδιο για καλό. Μας επέβαλαν το Ταμείο. Έχουμε τις ιδέες να νοικοκυρέψουμε την περιουσία του δημοσίου. Έχουμε τις ιδέες να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Να μην λέμε πάντα ότι μας φταίνε οι άλλοι. Να συζητήσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια στρατηγική και για το νερό και για την ηλεκτρική ενέργεια».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήρε τη στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών και τόνισε: «Είμαι περήφανος που περάσαμε τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος που περάσαμε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων, είμαι περήφανος ότι ο Νίκος ο Φίλης έκανε την κόντρα με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος πόσοι λίγοι τον υποστήριξαν στη διανόηση, πόσοι λίγοι αριστεροί άνθρωποι βγήκαν να πουν».

Παράλληλα απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είπε: «Θέλω να πω στον Αρχιεπίσκοπο, ότι στην Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους λέει ότι οι τρεις αξίες της Εκκλησίας είναι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα, αλλά πάνω από όλα λέει είναι η αγάπη. Γιατί χωρίς την αγάπη, που εμείς τη λέμε αλληλεγγύη, όλα τα άλλα είναι ιδιοτέλεια. Κι εγώ αγάπη στα βιβλία των θρησκευτικών δεν βλέπω. Δεν βλέπω ότι μαθαίνουν τα παιδιά μας πώς ζουν οι άλλοι, πώς είναι, πώς σκέφτονται και να έχουμε αυτή την αλληλεγγύη και την αγάπη”.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες και σημείωσε: « Πρέπει να συζητάμε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, πρέπει να ανοίξουμε κάθε χαραμάδα, πρέπει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όταν διαπραγματεύεσαι, όταν κάνεις συζητήσεις πρέπει να έχεις σίγουρα τις δικές σου ιδέες και τις δικές σου απόψεις. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Δεν έχουμε εγγυήσεις γιατί δεν έχουμε βρει το κατάλληλο κόμμα. Ακούω και συζητάμε παντού ότι υπάρχουν φαινόμενα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που δεν μας αρέσουν. Χωρίς ένα μαζικό κόμμα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε πελατειακά συστήματα, στα ρουσφέτια. Είναι η δουλειά του κόμματος να μας προστατέψει».

Related Posts

%d bloggers like this: