ZoomNews

Στις 16.00 το Eurogroup – Μάχες Αθήνας-Βερολίνου με φόντο τη δόση

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Το ύψος τη δόσης, οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 και οι διατυπώσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία θα κρίνουν εάν στο Eurogroup θα υπάρξει συμβιβασμός ή ρήξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών όλη τη νύχτα.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η μέγιστη παραχώρηση που μπορεί να επιτρέψει ο Β.Σόιμπλε είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση μιας πιθανώς αυξημένης δόσης, ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις μεγάλες προσδοκίες της Αθήνας για το χρέος.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, μεταφέροντας την αισιοδοξία του  Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, περιθώριο διαπραγμάτευσης υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση σε δύο σκέλη. Αρχικά να αυξηθεί πέραν των προβλεπόμενων 7 δισ. το ποσό που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα με κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν θα τα σπάσουμε σε αυτό» ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην πρόταση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, για τη «ρήτρα ανάπτυξης» στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη συζήτηση που θα γίνει με αντικείμενο το αν και κατά πόσο θα χρειαστούν μέτρα για το ελληνικό χρέος, όταν θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα, εξηγεί η ίδια πηγή. Όχι όμως τώρα.

Την ίδια ώρα, παρά τα συνεχή μηνύματα από τις Βρυξέλλες να μην παραπεμφθεί το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα επεδίωξε να στείλει μηνύματα πως επιμένει.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των 19 χωρών της Ευρωζώνης εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε ναυάγιο για το χρέος.

Tο κλίμα πάντως που μεταφέρεται από ευρωπαϊκές πηγές δείχνει προς τον δρόμο του συμβιβασμού για το σημερινό Eurogroup.

Το πρόγραμμα και τα σενάρια

Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δισ.

Στη 1:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ.Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Posts

%d bloggers like this: