ZoomNews

Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν τη ψηφοφορία. Ο  πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτοβαυκαλίσεται ως μεταρρυθμιστής, καθώς δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση ενώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είπε ψέματα στους πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε έντονα την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και έκανε λόγο για συνδυασμό θράσους και δειλίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και θα άρει το πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Όπως είπε, υπάρχει ποσοστό από το πλεόνασμα, ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2016, από το οποίο θα καλυφθούν τα ποσά αυτά.

Πόροι του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα, όπως έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.

Ανάλογα ποσά από το πλεόνασμα θα μπουν στον «δότη», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό ο πρωθυπουργός, και τα επόμενα χρόνια για άλλες δράσεις. «Θέλει μελέτη τι θα κάνουμε τα χρήματα αυτά, δεν θα είναι εφάπαξ παροχές. Θα χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης ανθρωπιστικής κρίσης και τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας σε δήμους» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε απόψε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%. Τον συνεχάρη, δε, διότι έδωσε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν ύφεση, συνολικά 25% του ΑΕΠ» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για καταστροφική πολιτική τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τόνισε: Δεν περνά καν από το μυαλό σας ότι αυτό που είπε με την ψήφο του ο κόσμος τον Σεπτέμβριο είναι ότι «αντέχουμε τις δυσκολίες, αρκεί να μην επιστρέψουν οι προηγούμενοι».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει όχι σε μέτρα που υλοποιούν την συμφωνία που ψήφισε και η ΝΔ το καλοκαίρι. Απέδωσε, δε, την αλλαγή στάσης του προέδρου της ΝΔ, ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια στην παρέμβαση Σαμαρά, που τοποθετήθηκε με άκρως απαξιωτικό για το νέο Ταμείο τρόπο, κι έτσι δεν άφησε περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό.
Αναφερόμενος στο νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανταπέδωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης για «ξεπούλημα», «προδοσία» και «άρση κυριαρχίας» λέγοντας ότι αυτό έχει έδρα την Ελλάδα, τον έλεγχο του έχει η κυβέρνηση και η Βουλή, καθώς και ότι δεν θα ξεπουλάει όπως το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όταν ένας πρωθυπουργός παραδέχεται αυταπάτες, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καταρτισμένος. «Είπατε ψέματα στους πολίτες, τους εξαπατήσατε και δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για την καταστροφή που επιφέρατε στη χώρα το 2015 η συνεχής επίκληση της εκλογικής σας νίκης» ανέφερε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα του κόφτη, σημείωσε ότι μπήκε στη δημόσια συζήτηση μετά τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και ως αποτέλεσμα της προσωπικής αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού. «Δεν σας πιστεύει κανείς ούτε στο εξωτερικό, ούτε στο εσωτερικό» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Related Posts

%d bloggers like this: