ZoomNews

Στον δρόμο για το δημοψήφισμα, με την οικονομία να στεγνώνει και σενάρια για κούρεμα καταθέσεων

Κι ενώ οι τράπεζες “στεγνώνουν” μέρα με την μέρα και η οικονομία έχει μπει σε πάγο, έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μαξίμου σχετικά με το δημοψήφισμα το οποίο θα διενεργηθεί τελικά την Κυριακή. Πλέον είναι σαφές από τις δηλώσεις σχεδόν όλων των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι όποιες διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα και σε ιδιαίτερα δυσμενείς όρους αν επικρατήσει το “όχι” καθώς για τους εταίρους της Αθήνας θεωρείται μήνυμα απομάκρυνσης από το ευρώ. Σε αντιπαράθεση με αυτήν την οπτική στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το “όχι” θα δώσει νέα ώθηση και δυναμική στις διαπραγματεύσεις και εξετάζουν τα σχέδια για τις επόμενες μέρες.

Σενάριο αν επικρατήσει το “Ναι”

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως αν την Κυριακή επικρατήσει το «Ναι», η συμφωνία δεν χρειάζεται να κυρωθεί από τη Βουλή, καθώς απαιτείται μόνο υπογραφή της κυβέρνησης και στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο θα περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Μάλιστα αυτή είναι και η μόνη υποχρέωση της κυβέρνησης, να εφαρμόσει τους εφαρμοστικούς νόμους.

Πάντως αν βγει αυτό το σενάριο κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογηθούν εκλογές αλλά τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η ίδια πηγή

Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να πιστεύει πως το «Οχι» θα είναι αυτό που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής και σε αυτήν την περίπτωση υποστηρίζουν πως «επιστρέφουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με βάση το κείμενο συγκλίσεων που υπάρχει ήδη. Η λαϊκή εντολή του Οχι θα είναι για ακόμη πιο σκληρή διαπραγμάτευση . Αυτο βέβαια δεν σημαίνει για μας ρήξη».

Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων

Μετά την αδυναμία αποπληρωμής της δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και το γεγονός ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, η αγωνία κορυφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ενώ από χθες το βράδυ ακούγονται φωνές για κούρεμα καταθέσεων.
Οπως ανέφεραν «Τα Νέα», η τύχη της χώρας και των τραπεζών κρέμεται από μια κλωστή την οποία κρατά σχεδόν αποκλειστικά η ΕΚΤ. Η τελευταία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει την πρίζα από σήμερα, να θεωρήσει δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ως μη αξιόπιστα. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και να απαιτήσει άμεσα όλο το ποσό που της χρωστά η Ελλάδα, τα 89 δισ. ευρώ δηλαδή.

Αυτό όπως όλοι μπορούν να κατανοήσουν, θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία, το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες μέσω του κουρέματος των καταθέσεών τους.

Σύμφωνα με «Τα Νέα»:

  •   Το πιο light σενάριο θα ήταν η ΕΚΤ να ζητούσε μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων στερώντας από τις ελληνικές τράπεζες το 10% (8,9 δισ. ευρώ δηλαδή) από τη ρευστότητα που έχει δοθεί μέσω ELA. Ετσι, το κενό θα καλυπτόταν μέσω της κατάθεσης επιπλέον τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία από αυτές δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
  •     Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ να μην κάνει τίποτα μέχρι και να διεξαχθεί το δημοψήφισμα διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, κάτι που βέβαια δεν αρκεί για την επιβίωση των τραπεζών, αλλά δεν τις σκοτώνει κιό

Related Posts

%d bloggers like this: