ZoomNews

Στρασβούργο: Από τα χάδια των ακροδεξιών στην αγκαλιά των Σοσιαλιστών

Του Γιώργου Πιέρρου

Λιγότεροι από 100 ευρωβουλευτές βρέθηκαν πριν λίγες μέρες,στην αίθουσα της ολομέλειας του ευρώ κοινοβουλίου για να ακούσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης. Ήταν όμως αρκετοί για να δώσουν την εικόνα που επικρατεί. Η τελευταία φορά που μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν το 2015, τότε το ακροατήριο ήταν πολύ μεγαλύτερο. Δεν είναι αυτή ωστόσο η κύρια διαφορά αλλά το ότι πριν τρία χρόνια είχε αποσπάσει τα χειροκροτήματα των ακροδεξιών και λαϊκιστών ευρωβουλευτών ενώ σήμερα τον περίμενε η “αγκαλιά” των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον έχει βγει από την κρίση και ότι πλέον αποτελεί έναν θετικό οιωνό στον γκρίζο ουρανό της Ευρώπης που βλέπει τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αναφέρθηκε στην διαχείριση των προσφυγικών ροών με αλληλεγγύη ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα που διχάζουν την Ε.Ε.  Καθόλου τυχαία η έμφαση καθώς λίγο μετά θα βρισκόταν στο ίδιο βήμα ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Πυρά κράτησε και για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για νεποτισμό και για την στάση του απέναντι στην επίλυση του Σκοπιανού. Μετά την τοποθέτηση του τον περίμενε το σφυροκόπημα από την πλευρά της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει και η ΝΔ, με αναφορές στην μεταστροφή του από την πρώτη ομιλία του στο Στρασβούργο, την επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη για την θέση του Υπουργού Οικονομικών και το κόστος αυτών των κινήσεων για τους Έλληνες. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ήταν εκεί για να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, συμφωνώντας και στρέφοντας τα πυρά τους κατά των δεξιών πολιτικών που χαρακτήρισαν ως αιτία της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής.

Η γραμμή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που εμφανίζεται απόλυτα αποδυναμωμένο με τα κορυφαία στελέχη του να νιώθουν τον φόβο για την σμίκρυνση των δυνάμεων του στις επόμενες εκλογές είναι σαφής, “μαζεύουμε συμμάχους, ξεχνάμε τις διαφορές”. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό όπου το ΚΙΝΑΛ σφυροκοπεί την κυβέρνηση. Αυτήν ακριβώς την αντίστιξη  θα αναδείκνυε με την ομιλία του ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αν και είχε ζητήσει πολύ νωρίς τον λόγο δεν πήρε χρόνο. Ίσως γιατί έτσι θα χαλούσε την γραμμή που εκφραζόταν μέχρι εκείνη την ώρα από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και απέσπασε το χειροκρότημα του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

“Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε ως αντιπάλους του τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.Αυτά στο Στρασβούργο, γιατί στην Ελλάδα η πολιτική του τρίτου μνημονίου που εφάρμοσε ήταν νεοφιλελεύθερη και ο συγκυβερνήτης του είναι πολιτικός βραχίονας της ακροδεξιάς” ανέφερε λίγη ώρα μετά σε δήλωση του για την ομιλία του Πρωθυπουργού ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Οι Σοσιαλιστές βιάζονται να φτιάξουν νέες συμμαχίες, η εικόνα όμως που έδωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, δείχνει ότι αυτές δεν δημιουργούνται με τον γαλλικό αέρα του Στρασβούργου αλλά με την πραγματικότητα της Αθήνας. Εκεί μέχρι τώρα βιάστηκαν να αγκαλιάσουν τον Αλέξη Τσίπρα η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η πρώην υφυπουργός της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

Tagged , ,

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: