ZoomNews

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και με τιμές πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών.

Επικήδειους για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. και γιος του, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας», είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής, είπε ακόμα. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη. Η δεύτερη παρακαταθήκη είναι η υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ηξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο και είχε χάσει το κοινοβούλιο σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια για τον τόπο. Ηταν και δεινός ρήτορας. Ηταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα.

Τρίτη παρακαταθήκη η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο Κων/νος Μητσοτάκης ήταν απο εκείνους που κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε η πορεία μας στην ευρώπη να είναι νομοτελειακή.
Υπηρξε προωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά να έχει και λόγο στην Ευρώπη.

Τέταρτη και πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν οι αγώνες του για ομοψυχία και ενότητα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που χτίζει γέφυρες και δεν υψώνει τείχη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε τόλμη να υλοποιεί πολιτικές αγνοώντας το κόστος. Οι πολιτικές που υλοποίησε ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που τελικά η Ελλάδα βίωσε.

Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Σεβαστέ μου φίλε, δεν θα αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας εκφράζω τον σεβασμό μου προς το πρόσωπό σου. Σεβαστέ μου Ψηλορείτη, όπως συνήθιζα να σε λέω».

«Όποιος θέλει να ξέρει αληθινά ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του. Ένα μικρό αγροτικό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ Χανίων. Πέντε κυπαρίσσια, λίγα λουλούδια κι ένα πέτρινο εκκλησάκι.
Ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε, βέβαια, καμία πολυτέλεια. Ένας ανυποψίαστος περαστικός δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας σπουδαίος άνδρας κείτεται εκεί. Όμως, αυτό ήθελες. Δεν είχες ανάγκη από κάτι παραπάνω. Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό.

Σου έφτανε να είσαι μαζί με την Μαρίκα σου, τον «Κοπέρνικο», όπως χαριτολογώντας την αποκαλούσες.

Ήσουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε ανάμεσα από Συμπληγάδες.
Αλλά και μιας γενιάς που δεν έμεινε ποτέ από αντοχή, που ένιωσε μέσα της βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστεψε σ’ αυτές.
Μιας γενιάς για την οποία τίποτα δεν έδειχνε αδύνατο ή ακατόρθωτο.
Και σήμερα, που η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες μιας μεγάλης κρίσης, τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν….

Είχες, άλλωστε, απόλυτη επίγνωση ότι η Ιστορία δεν γράφεται με τα «αν» και ότι ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Γι’ αυτό και το βλέμμα σου ήταν πάντα εστιασμένο στο μέλλον. Κοιτούσες μπροστά και μακριά κι αυτή ήταν η δύναμή σου.
Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως, εξάλλου, αειθαλής υπήρξες και εσύ. Και το παράδειγμά σου είναι οδηγός για όλους μας».

Δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη ο πρωθουργός, υπουργοί και πλήθος βουλευτών πρώην υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί αλλά και πολλοί επιχειρηματίες και επώνυμοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Related Posts

%d bloggers like this: