ZoomNews

“Σύννεφα” πάνω από το Eurogroup μετά το μήνυμα Σόιμπλε

«Σύννεφα» φαίνεται πως συγκεντρώνονται πάνω από τον φαινομενικά… ανέφελο ουρανό του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα ελπίζει ότι θα λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές για τα βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία εξάλλου ζητά διακαώς και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ήδη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, απηχώντας σαφώς τις θέσεις του πολιτικού προϊσταμένου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας, παρά την ψήφιση, το βράδυ της Πέμπτης, του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για μετά το 2018, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους ταυτόχρονα να τηρήσουν τις δικές τους.

Ωστόσο  στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ουσιαστικά λέει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον κ. Σόιμπλε να χειρίζεται «εν λευκώ» το θέμα, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η φράση-«κλειδί», άλλωστε, στα λεγόμενα του κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι στο Eurogroup «το ζήτημα βρίσκεται σε καλά χέρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου αρνείται να επιβεβαιώσει εάν η Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε «αναγκαία και δυνατή» μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, που να περιλαμβάνει και το χρέος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο μπορεί να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, είναι μια επανάληψη ή επαναδιατύπωση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, στην οποία γινόταν μια γενική περιγραφή των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Αυτό που ξεκάθαρα προέκυπτε από την απόφαση της 24ης Μαΐου 2016, ήταν ότι τα όποια ουσιαστικά βήματα για το χρέος θα γίνουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (σ.σ. Μνημονίου), το 2018 -ήτοι, όπως προκύπτει σαφώς, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017 στη Γερμανία, όπου η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών μετά την κάλπη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, με βάση και όσα καταγράφονται στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτική, άλλωστε, ως προς την εκτίμηση ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα -και πάντως, όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου- είναι και η δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος μέχρι τώρα είχε λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» των επιθέσεων και της σκληρής κριτικής κατά της Ελλάδας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related Posts

%d bloggers like this: