ZoomNews

Τα Ιωάννινα τίμησαν τη Σοφία Στάικου για το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάικου τίμησε ο δήμος Ιωαννιτών για το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Ο δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας ανακήρυξε την κυρία Στάικου επίτιμο πολίτη της πόλης και της απένειμε αργυρό μετάλλιο, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την προσφορά της ενώ στο τέλος της εκδήλωσης που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ και ο δήμαρχος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει κοινές δράσεις του τοπικού δήμου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των Ιωαννίνων.

«Ιδιαίτερα χαρούμενη και πάρα πολύ συγκινημένη» δήλωσε η πρόεδρος , για την τιμή που της περιποιήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Στο πλαίσιο της ομιλίας της και χαιρετίζοντας την εξαιρετικά τιμητική χειρονομία του Δήμου Ιωαννιτών, η κυρία Στάικου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μοναδικό -και μάλιστα από πολλές απόψεις- Μουσείο Αργυροτεχνίας που ιδρύθηκε από το ΠΙΟΠ στο Κάστρο, στο παλιό, παραλίμνιο και περιτειχισμένο τμήμα των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, η Σοφία Στάικου τόνισε ότι «το θετικό πρόσημο του Μουσείου ήδη καταγράφεται: Από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και άρχισε να λειτουργεί, έως σήμερα, από το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ έχουν περάσει περίπου 25.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η συνολική επίδραση του Μουσείου στην οικονομία των Ιωαννίνων φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τα εγκαίνιά του».

Στη συνέχεια η  κυρία Στάικου παρουσίασε επιγραμματικά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας -αλλά και της επιτυχίας- της σε ένα έργο που δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε παρόμοιο. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, τίποτα που να μοιάζει με την ανάπτυξη ενός δικτύου εννέα θεματικών μουσείων σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΙΟΠ είπε ότι «πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας, στη σύνθεση των δυνάμεων, στην αριστεία, στη συναντίληψη, σε στόχους που είναι μακροπρόθεσμοι και χτίζουν παρακαταθήκες για το μέλλον. Στην πορεία μας για τη δημιουργία του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, είχαμε πάρα πολλές θετικές και χαρούμενες στιγμές. Βέβαια, συναντήσαμε και αρκετά εμπόδια. Χρειάστηκε να πείσουμε ότι αποδίδει αποτελέσματα η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, να πείσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια πολυτέλεια, αντιθέτως στηρίζει την ανάπτυξη. Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε εδώ, στα Ιωάννινα. πολύτιμους συμμάχους. Ανθρώπους με τα ίδια πιστεύω και με βαθύ σεβασμό στην παράδοση, τον πολιτισμό αλλά και στην αριστεία. Ανθρώπους που διεκδικούν ευκαιρίες για τον τόπο τους με ποιότητα, με μεθοδικότητα, με την ευγένεια που διαμορφώνουν οι πλούσιες ιστορικές καταβολές και η μεγάλη προσφορά των Ηπειρωτών στην πατρίδα μας».

Η Σοφία Στάικου τόνισε ότι για το ΠΙΟΠ «το Μουσείο Αργυροτεχνίας δεν είναι μόνο ένα λαμπρό κόσμημα στο δίκτυο των Μουσείων του. Είναι μοχλός για τον πολιτιστικό τουρισμό, για μια μοναδική διαδρομή πολιτισμού που προσφέρουν τα Ιωάννινα. Ένας τόπος που άργησε να εξελιχθεί τουριστικά, που όμως γι’ αυτό το λόγο θα έχει μια πιο σωστή τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει σε αυτό τον τόπο και σας αξίζει, σε όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων».

Από την δική του πλευρά, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Θωμάς Μπέγκας εξήρε την προσωπικότητα και το έργο της Σοφίας Στάικου επισημαίνοντας ότι «αναζητώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής περιόδου, διακρίνουμε σε κάθε εποχή ξεχωριστές προσωπικότητες που αφήνουν με τις δράσεις τους τη σφραγίδα τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αποκτούν στις ημέρες μας ιδιαίτερη σημασία οι δημιουργικές πρωτοβουλίες των ανθρώπων εκείνων που παρεμβαίνουν με τη δράση τους σε ιστορικές περιόδους όπου η κοινωνία, λόγω των αντίξοων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, αναζητά ερεθίσματα για ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας προσωπικότητας στους καιρούς που διάγουμε συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρίας Σοφίας Στάικου».Η κυρία Στάικου παραλαμβάνει το έγγραφο που την αναγορεύει σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων από τον Δήμαρχο της πόλης, Θωμά Μπέγκα


Το μετάλλιο της πόλης των Ιωαννίνων και πάπυρος που απονεμήθηκαν στην κα Σοφία Στάικου

 


Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και η κα Σοφία Στάικου υπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και το ΠΙΟΠ

Στην τελετή αναγόρευσης της Σοφίας Στάικου σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων, εκτός από την ίδια ως τιμώμενο πρόσωπο, έμμεσος πρωταγωνιστής ήταν το Μουσείο Αργυροτεχνίας που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πλέον, η επίσκεψη στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πλούσια σε αξιοθέατα κάθε είδους (φυσικά, πολιτιστικά κ.λπ) πόλη των Ιωαννίνων, δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς ένα πέρασμα από το Μουσείο που δημιούργησε σε μια υπέροχη γωνία του Κάστρου το ΠΙΟΠ. Τόσο η αξιοποίηση ενός μνημείου που πριν από αιώνες χρησιμοποιείτο ως στρατώνας, όσο και η ίδια η διάταξη των εκθεμάτων, η ιστορία που διηγείται και ο τρόπος που υποδέχεται τον επισκέπτη, καθιστούν το Μουσείο Αργυροτεχνίας πόλο έλξης αλλά και υπόδειγμα σύγχρονης μουσειακής προσέγγισης. Ο επισκέπτης μυείται σταδιακά στα μυστικά μιας παραδοσιακής τέχνης όπως η αργυροτεχνία, παρακολουθεί την εξέλιξή της με εποπτικά μέσα που εξηγούν και αναλύουν διεγείροντας το ενδιαφέρον χωρίς να διδάσκουν. Η εισαγωγή στην κατεργασία του ασημιού ολοκληρώνεται στον επάνω όροφο του Μουσείου όπου εκτίθενται με έναν ευφυή και πρωτοποριακό τρόπο σπουδαία δείγματα αργυροτεχνίας. Κοσμήματα, όπλα, είδη καθημερινής χρήσης αιωρούνται μέσα στις προθήκες, μοιάζουν να ίπτανται, ή να χορεύουν -παραμένοντας ακίνητα. Χάρη σε αυτή την εμπνευσμένη τοποθέτηση, τα πολύτιμα εκθέματα απαλλάσσονται, τρόπον τινά, από το υλικό τους βάρος, κάτι που συμβολικά παραπέμπει στην ανάταση, την απελευθέρωση και αν μη τι άλλο την αισιοδοξία που προσφέρει η επαφή με την τέχνη.


Η εξωτερική όψη του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, ένα μνημείο το ίδιο που υποβλήθηκε σε προσεκτική και πολυδάπανη αποκατάσταση


Οι θησαυροί του Μουσείου μοιάζουν να ίπτανται μέσα στις προθήκες


Αργυροποίκιλτα όπλα εξαιρετικής τέχνης από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης


Εκπληκτικής λεπτομέρειας, παμπάλαιοι καθρέπτες χειρός, για τον γυναικείο καλλωπισμό

Related Posts

%d bloggers like this: