ZoomNews

Τα μηνύματα των κομμάτων για την 25η Μαρτίου- Κυριάρχησαν οι αναφορές στο προσφυγικό

Αναφορές στα φαινόμενα ρατσισμού και το προσφυγικό περιλαμβάνουν τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για τη σημερινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αναλυτικά, σε ανακοινώσεις τους τα κόμματα αναφέρουν:

· ΣΥΡΙΖΑ
Η Επανάσταση του 1821 αποδεικνύει ότι κάθε αγώνας για την Ελευθερία και την ανατροπή τυραννικών καθεστώτων, αργά ή γρήγορα δικαιώνεται, ότι οι λαοί που αγωνίζονται νικούν. Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.
Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε παιδί του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, και θεμελιώθηκε πάνω στις αξίες του. Η Ελληνική Επανάσταση δεν συντάραξε, όμως, μόνο την Ευρώπη της Παλινόρθωσης και της Ιεράς Συμμαχίας. Δεν υπήρξε μόνο μια γνήσια, μαζική, λαϊκή, δημοκρατική επανάσταση. Ήταν γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, ο απόηχος του οποίου έφτασε μέχρι την Αϊτή και την Λατινική Αμερική, και ενέπνευσε κάθε αντίπαλο του απολυταρχισμού. Διέθετε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, τέτοιο που οδήγησε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να ιδρύσουν Φιλελληνικά Κομιτάτα, αλλά και, πολλούς, να αγωνιστούν επί τόπου για χάρη των ιδανικών που εξέφραζε.
Στις μέρες μας, όπου φωνές ξενοφοβικές, ρατσιστικές ακούγονται όλο και πιο δυνατά, όπου υπάρχουν κράτη που κλείνουν τα σύνορά τους στους κατατρεγμένους, ας θυμηθούμε ξανά τον Θούριο του Ρήγα, ο οποίος καλούσε να ενωθούν στον Ξεσηκωμό όχι μόνο τους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων, αλλά ακόμα κι όσους «στο Χαλέπι ελεύθερα φρονούσαν».
Οφείλουμε να μην λησμονούμε αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης. Και να μην ξεχνάμε ότι η μάχη για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική προκοπή δεν σταματά ποτέ.

· Το Ποτάμι
H επέτειος της επανάστασης του 1821 γιορτάζεται σε μια συγκυρία που απαιτεί πολλές επαναστάσεις. Ειρηνικές και αποτελεσματικές.
Επανάσταση απέναντι στο καθεστώς της κομματοκρατίας και της ανισότητας που κυριαρχεί και διχάζει την κοινωνία μας και εξακολουθεί να πνιγεί τις υγιείς δυνάμεις της χώρας.
Επανάσταση απέναντι σε όσους αρκούνται σε μια χώρα αδύναμη με την μεσαία τάξη διαλυμένη και την οικονομία παραπαίουσα.
Επανάσταση απέναντι σε όσους δυναμιτίζουν τη δημοκρατική δύναμη της συναίνεσης για να εξασφαλίσουν μια προσωρινή πολιτική κυριαρχία.
Επανάσταση απέναντι σε πόσους βλέπουν τα σημερινά θύματα τις αδικίας και του παραλογισμού, τους πρόσφυγες, ως ευκαιρία να ξεσκονίσουν τα λάβαρα του λαϊκισμού και της δαιμονοπoίησης ανθρώπων και θρησκειών.
Το φως που άναψε η Γαλλική επανάσταση και μετά η ελληνική και οι άλλες του 19ου αίωνα σήμερα έχει έναν στόχο: Τη μετεξέλιξη των εθνικών ολοκληρώσεων σε μια πολύ ευρύτερη, την Ευρωπαϊκή. Χωρίς εκπτώσεις, με πολύ υπομονή, σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

· ΚΚΕ
Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, που εκατομμύρια ξεριζωμένοι πλημμυρίζουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, που οι ανταγωνισμοί των κεφαλαίων για κυριαρχία εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη λύσσα, ενώ η επίθεση της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και όλης της καπιταλιστικής αντιπολίτευσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαρκεί, το νόημα της 25ης Μαρτίου δεν είναι η παγίδα της «εθνικής ομοψυχίας». Έχει σύγχρονο περιεχόμενο:
Τότε, φορέας – ηγέτης της κοινωνικής προόδου ήταν η αστική τάξη ενάντια στο φεουδαρχικό – οθωμανικό ζυγό και τους ντόπιους συμμάχους του.
Εδώ και έναν αιώνα, φορέας – ηγέτης της προόδου, σε όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι η εργατική τάξη.
Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Είναι ο μοχλός που κινεί την ιστορία μπροστά. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, οργανώνοντας τη συμμαχία και τον αγώνα τους μπορούν να βαδίσουν σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με αποδέσμευση από τη σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία», τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αυτός ο δρόμος μπορεί να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από εκείνους που «εξυμνούν» το λαό για το 1821, αλλά που σήμερα τον θέλουν στη στάση του «σφάξε με αγά ’μ, ν’ αγιάσω».

· Ένωση Κεντρώων
Η 25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, τιμής και ευθύνης, ειδικά αυτή την κρίσιμη εποχή έρχεται ως φάρος φωτεινός μέσα από ιστορικές μνήμες να μας υπενθυμίσει πως δίχως αγώνες και θυσίες η ελευθερία δεν κερδίζεται ούτε διατηρείται. Ας λάβουν υπόψιν τους οι κυβερνώντες της χώρας μας αυτό το μήνυμα και ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας στιγμές. Το διδάσκει η ιστορία, το απαιτεί το παρόν και το προσδοκούν οι μελλούμενες γενιές.

· Δημοκρατική Αριστερά
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης του αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και ένα καλύτερο αύριο. Με όπλο τη μνήμη και εφόδια την αποφασιστικότητα και το όραμα, ο ελληνικός λαός αναζητά σήμερα διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα. Ο αγώνας σήμερα πρέπει να δοθεί για την υπέρβαση της πολυδιάστατης κρίσης και είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια της χώρας και των ανθρώπων της. Ο αγώνας αυτός με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, με ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αποτελεί στόχο εθνικής σημασίας. Είναι εγγύηση για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της νέας γενιάς. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την περίοδο όπου η προσφυγική κρίση έχει εξελιχθεί σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση γιατί αλλιώς ο καιροσκοπισμός και η αδιαφορία κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι τρομοκρατικές εγκληματικές ενέργειες στην καρδιά της Ευρώπης διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην Δημοκρατία, στην Ελευθερία. Ο αγώνας του ελληνικού λαού πρέπει να αποτελεί τον οδηγό σήμερα για τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των αξιών της .

· Λαϊκή Ενότητα
Η επανάσταση του 1821 ,ο εθνικοαπελευθερωτικός και συγχρόνως κοινωνικός αγώνας ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και στους εγχώριους κοτσαμπάσηδες αποτελούν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας μας και είναι μια πολύτιμη και επίκαιρη παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό.
Οι μετέπειτα κοινωνικοί αγώνες για την απελευθέρωση των εργαζομένων και του λαού από κάθε είδους παραβίαση της εθνικής και Λαϊκής κυριαρχίας αλλά και για να επιτευχθούν οι θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής προκοπής άντλησαν δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα του 1821.
Φυσικά έτυχε σε αυτή τη χώρα και στο λαό της να δεινοπαθήσει και να ματώσει πολλές φορές από τις ξένες επεμβάσεις και τη ληστρική συμπεριφορά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τις οποίες διευκόλυνε σχεδόν πάντα μια εθελόδουλη αστική τάξη. Όμως ο αγώνας για το δίκιο, την αξιοπρέπεια και για να είναι αυτός ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του ήταν ένας αγώνας σταθερός, αλλά μέχρι τώρα ανεκπλήρωτος.
Έτσι και σήμερα η αγωνιστική προσπάθεια για να σταματήσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων, που έχουν συνθλίψει τη θέση των εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ζώνη φτώχειας και εξαθλίωσης ,που μας γυρίζουν στον άγριο καπιταλισμό του 19ου αιώνα, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση της υποτέλειας αλλά και της πολιτικής που θέλει τη χώρα μας αποικία χρέους και ένα προτεκτοράτο των ισχυρών της ΕΕ.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό να κάνουν δική τους υπόθεση την ακύρωση των μνημονίων και τη διεκδίκηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, που είναι μεγάλοι στόχοι και στις μέρες μας και να τα συνδέσουν άμεσα με μεγάλους ενωτικούς ταξικούς λαϊκούς αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση, για μια Ελλάδα προοδευτική, δίκαιη, ελεύθερη και σοσιαλιστική.

Related Posts

%d bloggers like this: