ZoomNews

Τα μηνύματα Τσίπρα, Ολάντ, Ρέντσι μετά τη Σύνοδο του νότου

Τα  ζητήματα της Οικονομίας, της Ασφάλειας και της Μετανάστευσης κυριάρχησαν στη Σύνοδο του νότου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα.
Ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Η παρουσία μας εδώ ενισχύει την κοινή μας βούληση να συμβάλουμε στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, που έχουμε ανάγκη. Πρέπει η Ευρώπη να ξανα- εμπνεύσει τους λαούς της. Οχι μόνο με ευχές, Πρέπει να πάρουμε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής της πολιτών της. Χρειάζονται μέτρα που θα ενισχύουν την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Χρειαζόμαστε διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη. Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος Ολάντ. Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίθνουμε άλλη μια πρωτοβουλία ομαδοποίησης ή διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να προβάλει την ανάγκη της ενότητας, που περνάει μέσα από τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη της Αθήνας. Περιλαμβάνει τις θέσεις μας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία. Από τη μια άκρη στην άλλη. Με την παρουσία μας και με τη συνεννόησή μας θέλουμε να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά τους Ευρωπαίους».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οπως σημειώνει: Οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης, κυρίως στο μεταναστευτικό και την οικονομία. Αποφασίσαμε από κοινού στη Μπρατισλάβα να πούμε τις προτάσεις μας για την Ευρώπη. να μπορέσουμε στο μέτρο του δυνατού να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού, κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα. Χαράξαμε στόχους, και είναι σημαντικό μετά το Brexit να στείλουμε μήνυμα συνοχής.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει την κρισιμότητα της στιγμής που έγινε η Σύνοδος. «Χρειαζόμαστε νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της συνόδου θα συμβάλουν εποικοδομητικά στο μέλλον της Ευρώπης. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Η σημερινή σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ, κάτι ανάλογο θα αποτελούσε τη χείριστη συνεισφορά. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό. Λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς που ετέθησαν σήμερα, είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι λέει: «Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης που μας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είναι να δκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη σύνοδο της Μπρατισλάβα. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνας και λιτότητα. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη, της ομορφιάς. Η διακήρυξη της Αθήνας είναι σημαντική, δημιουργεί προστιθέμενε αξία στην αυριανή Ευρώπη. Οι αμερικανοί μιλούν την ήπια δύναμη και η Ευρώπη είναι αυτό. Η αυριανή Ευρώπη μπορεί να μοιάσει στον «καλό και αγαθό» της Αρχαίας Ελλάδας, βασιζόμενη στις μεγάλες αξίες που μας εμπνέουν και όχι στη γραφειοκρατία και τους τεχνικισμούς».

Related Posts

%d bloggers like this: