ZoomNews

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να διαδραματίσουν ωφέλιμο ρόλο στη μείωση των θερμίδων

Η συντριπτική πλειοψηφία ισχυρών επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση του βάρους, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης  και ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε από τους Toews και συν δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας και ζάχαρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως έχει αποδειχθεί, οδηγεί σε μειωμένο σωματικό βάρος σε υπέρβαρους και παχύσαρκους καταναλωτές, δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν το μέγιστο από την απώλεια βάρους.

Όπως επίσης επισημάνθηκε σε μια συνοδευτική δημοσίευση της Vasanti Malik  στο BMJ4, μεταξύ ενηλίκων, τα ευρήματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που συνέκριναν την πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών με την πρόσληψη ζάχαρης προτείνουν μικρές βελτιώσεις στο δείκτη μάζας σώματος και στη συγκεντρώση γλυκόζης νηστείας στο αίμα υπέρ των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Μεταξύ των παιδιών, η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του δείκτη μάζας σώματος z score από την πρόσληψη ζάχαρης.

Τέλος, ενώ η τρέχουσα ανασκόπηση των Toews και συν. είναι μια σημαντική ανασκόπηση, έχει σοβαρούς περιορισμούς που επίσης συζητώνται στη δημοσίευση του BMJ της Vasanti Malik. Η ανασκόπηση αποκλείει σημαντικές και καλά σχεδιασμένες μελέτες, που εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προϊόντων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (π.χ. αναψυκτικά διαίτης) στη διαχείριση του βάρους. Για παράδειγμα, η ετήσια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή των Peters και συν. έδειξε σαφώς την ευεργετική επίδραση της πρόσληψης ποτών με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τόσο στην απώλεια όσο και στη διατήρηση της απώλειας βάρους.  Αποκλείοντας τέτοιες μελέτες, τα τελικά συμπεράσματα της ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί.

Συνολικά, η πληθώρα των επιστημονικών στοιχείων μέχρι σήμερα υποδηλώνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο στη διαχείριση βάρους, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά επίσης μια σημαντική βοήθεια στα άτομα με διαβήτη, καθώς δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.  Επιπλέον, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν το επιπρόσθετο όφελος ότι δεν υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του στόματος και έτσι είναι συστατικά που δεν προκαλούν τερηδόνα και είναι φιλικά προς τα δόντια.

Related Posts

%d bloggers like this: