ZoomNews

Τα πέντε “κλειδιά” που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της ΝΔ

Πέντε κλειδιά θα κρίνουν το αποτέλεσμα του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών και σ’ αυτά επικεντρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας των δύο μονομάχων, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι δύο δηλώνουν αισιόδοξοι μελετώντας τους παράγοντες και τις κρίσιμες παραμέτρους που θα ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της σημερινής Κυριακής, όπως δημοσιεύει ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

1ο Ποια θα είναι η εκλογική συμπεριφορά των 128.000 ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνι Γεωργιάδη. Πανελλαδικά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συγκέντρωσε ποσοστό 20,5% εξαιρετικά υψηλό και κρίσιμο για την επαναληπτική εκλογή και ο βουλευτής ΝΔ 11,5%. Δηλαδή το ποσοστό και των δύο που «κυνηγούν» οι μονομάχοι του β’ γύρου, φτάνει το 32% ή αλλιώς πρόκειται για έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Ο Αδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε από την επόμενη μέρα της 20ης Δεκεμβρίου υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση τονίζοντας την ανάγκη για ανανέωση, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως «μήνυμα» υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Την ερμηνεία αυτή ενίσχυσε η κοινή παρουσία των κ.κ. Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη, Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνεια.

2ο Η αποχή. Το μεγάλο «κλειδί» είναι αν θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι μαζικά στις κάλπες ή αν θα επιλέξουν να απέχουν. Μεϊμαράκης- Κυριάκος όλη αυτή την περίοδο, κινήθηκαν στο προσκήνιο αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας με στόχο να κρατήσουν συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους τους (160.000 και 115.000 αντίστοιχα) αλλά και να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη καλώντας τους να προσέλθουν στην κάλπη της επαναληπτικής εκλογής. Και οι δύο υποψήφιοι απευθύνθηκαν προσωπικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τον μαγικό αριθμό των 404.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου. Δεδομένο είναι πάντως ότι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να υπάρξει ταλαιπωρία την ώρα της κάλπης καθώς η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και η ψηφοφορία θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι εκλογικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η αποχή ευνοεί τον πρώτο, δηλαδή τον κ. Μεϊμαράκη.

3ο Οι κρίσιμες περιφέρειες. Το ενδιαφέρον στα επιτελεία των δύο μονομάχων επικεντρώθηκε εύλογα στις μεγάλες περιφέρειες . Δηλαδή, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Όπως αναφέρουν αναλυτές, το νήμα θα κοπεί σ΄αυτές τις περιφέρειες και η μάχη θα δίνεται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στην Α’ και Β’ Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη. Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη καθώς σ’ αυτές τις περιφέρειες έχουν συγκεντρώσει τα υψηλότερά τους ποσοστά οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης. Ο περιφερειάρχης έλαβε στην Κεντρική Μακεδονία ποσοστό 37% και στη δυτική Μακεδονία 29% ενώ ισχυρή είναι η επιρροή του και στη Θεσσαλία όπου το ποσοστό του ήταν 25%. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έλαβε στην Αττική 16,5% ενώ εξαιρετικά υψηλό ήταν το ποσοστό του στη Β΄Αθηνών όπου συγκέντρωσε 17,5% και το βόρειο τμήμα της Β΄Αθηνών όπου έλαβε 19%. Επιρροή μπορεί να ασκήσει ο κ. Γεωργιάδης και στην Πελοπόννησο όπου έλαβε 13%.

4ο Τα κριτήρια της ψήφου. Πώς θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι – κυρίως των Τζιτζικώστα-Γεωργιάδη- στη σημερινή κάλπη είναι το ερώτημα που απασχολεί τους δύο μονομάχους αλλά και τους αναλυτές. Σύμφωνα με τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα τη δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24, αν το ζητούμενο των ψηφοφόρων είναι η ενότητα τότε το προβάδισμα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όμως αν είναι η ανανέωση τότε μπροστά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα κριτήρια των ψηφοφόρων είναι η ανάγκη για τη διεύρυνση του κόμματος, η αντιπολίτευση που θα ασκήσει στην κυβέρνηση– και ποιος είναι καταλληλότερος να την εκφράσει- αλλά και ποιος από τους δύο υποψηφίους μπορεί να είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στην κατεύθυνση αυτή θα «μετρήσουν» οι θέσεις των υποψηφίων σε σχέση με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

5ο Τα εσωκομματικά «στρατόπεδα». Πρώην υπουργοί, βουλευτές, στελέχη, ευρωβουλευτές έχουν λίγο- πολύ πάρει θέση υπέρ υποψηφίων, αν όχι στο προσκήνιο πάντως στο παρασκήνιο. Το ζητούμενο είναι αν και κατά πόσο θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον βέβαια όλο το προεκλογικό διάστημα επικεντρώθηκε στα «καραμανλικά» στελέχη που πήραν σαφή θέση υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έκανε δημόσια δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, από τη στιγμή που δεν υπήρξε διάψευση αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει την υποστήριξή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλη την προεκλογική περίοδο ανέφερε ότι προχώρησε μόνος του χωρίς «συμμαχίες». Γαλάζια στελέχη περιμένουν να δουν ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη όπου εκλέγεται βουλευτής ο Κώστας Καραμανλής πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα σημειώνοντας την προσέλκυση σημαντικών στελεχών στην πλευρά Μεϊμαράκη. Στον αντίποδα, η πλευρά Κυριάκου αναφέρει ότι υπάρχει προσέλευση αυτοδιοικητικών στελεχών προς τον κ. Μητσοτάκη. Ζητούμενο είναι επίσης η εκλογική συμπεριφορά «σαμαρικών» στελεχών που είχαν ταχθεί στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνι Γεωργιάδη. Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κρατά αποστάσεις ενώ η τελευταία δημόσια δήλωσή του σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές ήταν τα Θεοφάνεια: «Ο,τι αποφασίσει ο κόσμος».

 

Related Posts

%d bloggers like this: