ZoomNews

Τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει σήμερα την  επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με Μέρκελ και Σόιμπλε.

Die Welt: Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα

«Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Die Welt, η οποία σημειώνει πως «για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηθική είναι μέρος του εκλογικού του προγράμματος. Το κυριότερο είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «διαφοροποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τις ψευδείς υποσχέσεις του έφερε ολόκληρη τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και θέλει, ταυτόχρονα, να πείσει τους Έλληνες πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με το παλιό πελατειακό κομματικό σύστημα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα εκτιμά ότι «εάν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τις κέρδιζε. Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά πολύ. Αυτό είναι εκπληκτικό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ευνοεί την ελεύθερη αγορά, ένα πρόγραμμα με το οποίο, σίγουρα, πριν μόλις λίγο καιρό, κάθε Έλληνας πολιτικός θα αποτύγχανε να πείσει».

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε, η εφημερίδα σημειώνει ότι δύο άνδρες δεν συμφωνούν σε όλα, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει πολύ αυστηρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Die Welt, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του θα πρέπει να αρέσει στον κ. Σόιμπλε. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, θέλει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τον δημόσιο τομέα. Έτσι, μπορεί να κερδίσει τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως έχει έρθει πια η στιγμή για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. “Όλοι είναι τώρα έτοιμοι για την αλήθεια”, λέει με πάθος. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από τον λαϊκισμό».

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στη Νέα Δημοκρατία «υπάρχει μία ισχυρή συντηρητική πτέρυγα, που παραμένει πιστή στο πελατειακό σύστημα». 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;

«Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;», διερωτάται την ώρα αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Απαντά πάντως πως «δεν είναι λαϊκιστής όπως ο Τσίπρας» και σημειώνει ότι η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την οικονομία όμως προκάλεσε αίσθηση.

Αν και ο αρθογράφος επισημαίνει ότι λανείς δεν αμφισβητεί ότι η φορολογική επιβάρυνση ελληνικών επιχειρήσεων και των πολιτών είναι ασφυκτικά υψηλή, παρατηρεί ότι «ωστόσο, πριν αναζωογονήσουν οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη την οικονομία, θα στερήσουν καταρχήν στο κράτος έσοδα τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν». «Όπως διατεινόταν το 2009 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ότι ‘Λεφτά υπάρχουν’, έτσι και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι εντόπισε δυνατότητες εξοικονόμησης στο δημόσιο. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν οι πόροι επαρκούν για τη χρηματοδότηση» προσθέτει.

Επίσης θεωρεί προβληματική και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί καταρχήν από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την εκλογική χρονιά που διανύουμε. «Έτσι μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit, την οποία ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Η Ελλάδα όμως δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωζώνη, εάν η ψήφος του Μητσοτάκη σε παλαιότερες ψηφοφορίες ήταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας» σημειώνει επίσης η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010, όταν η ΝΔ και ο ίδιος καταψήφισαν, «παρότι εξαρτιόταν από αυτή η επιβίωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. (…) Μόνον μια βουλευτής είχε το θάρρος να αντισταθεί και να ψηφίσει με ‘ναι’. Η πρώην υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αδερφή του Μητσοτάκη».

Süddeutsche Zeitung: Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σε εκτενές της άρθρο με τίτλο «Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», σχολιάζει ότι «ο όρος νέα αρχή και το όνομα Μητσοτάκης δεν μπορούν να συνδυαστούν τόσο απλά» αφού η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πολιτικές δυναστείες που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το επίθετο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν έδινε μάχη για την προεδρία του κόμματος χρησιμοποιούσε μόνον το μικρό του, Κυριάκος. ‘Γνωρίζω ότι πολλοί δεν με ψηφίζουν λόγω του ονόματός του’, έλεγε τότε. Παρά ταύτα είναι όμως περήφανος να κατάγεται από την γνωστή αυτή οικογένεια». Όπως σημειώνει η SZ πάντως, αν και ο αρχηγός της ΝΔ είναι πιο δημοφιλής από τον Αλ. Τσίπρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι κανένας από τους δυο δεν θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν δρομολογήσουμε εγκαίρως την πολιτική αλλαγή. Αυτό όμως προϋποθέτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Στη σημερινή του συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ θέλει να της παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα.

ΠΗΓΕΣ: DW, ΑΜΠΕ

Related Posts

%d bloggers like this: