ZoomNews

Τατουάζ: Είναι ακίνδυνα τελικά για την υγεία ή μήπως όχι;

Δερματικά είναι τα συχνότερα προβλήματα που προκαλούνται από τα πολύ δημοφιλή και στη χώρα μας τατουάζ, σύμφωνα jμε ειδικούς από το Langone Medical Center της Νέας Υόρκης.

Μετά από την πραγματοποίηση συνεντεύξεων σε 300 περίπου ενήλικες, ηλικίας 18-69 ετών στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2013, διαπίστωσαν ότι το 6% όσων  είχαν τατουάζ έχουν βιώσει εξανθήματα, έντονο κνησμό ή πρήξιμο στα σημεία του τατουάζ, τα οποία έχουν διαρκέσει από τέσσερις μήνες έως πολλά χρόνια.

Τα στοιχεία που προέκυψαν καθρεφτίζουν εκείνα μελετών που πραγματοποιήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μόλις πρόσφατα άρχισαν να παρακολουθούν τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτά.

Όσοι συμμετέχοντες που είχαν τατουάζ δήλωσαν ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 5 (μία με 53), με το χέρι  να είναι το πιο δημοφιλές σημείο (67%).

«Δεν ανησυχούσαμε ότι το ποσοστό των χρόνιων επιπλοκών θα ήταν υψηλό», δήλωσε  η επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Marie Leger, κύρια ερευνήτρια της μελέτης. Πρόσθεσε δε ότι ενώ ορισμένες ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα, άλλες μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όταν δηλαδή πρέπει να αφαιρεθούν τα τατουάζ, ουλώδης ιστός ή κοκκιώδεις αλλοιώσεις του δέρματος, που μπορεί να αυξήσουν το δέρμα αρκετά χιλιοστά και να προκαλέσουν κνησμό και δυσφορία.

«Επειδή το μελάνι που χρησιμοποιείται για τα τατουάζ τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα, η αφαίρεσή του είναι λίγο περίπλοκη. Όμως όταν το τατουάζ προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη είναι αναπόφευκτη η αφαίρεσή του», επισημαίνει.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Contact Dermatitis, αποκάλυψε ότι οι περιοχές του δέρματος στις οποίες εγχύθηκαν δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χρώματα  για τατουάζ, το κόκκινο και το μαύρο, παρουσίασαν τις πιο μακροχρόνιες επιπλοκές. Διαπιστώθηκε ότι το 44% των χρόνιων αντιδράσεων οφείλονταν στο κόκκινο μελάνι, ακόμη και αν το 36% είχε τατουάζ με αυτό το χρώμα. Το ένα τρίτο των χρόνιων προβλημάτων σχετίζονταν με το μαύρο μελάνι, ενώ πάνω από το 90% των τατουάζ είχαν γίνει με αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων που εμφάνισαν αντίδραση αναζήτησε ιατρική συμβουλή ή βοήθεια. Οι περισσότεροι επισκέφτηκαν ξανά τον δημιουργό του τατουάζ για καθοδήγηση.

Η Dr. Leger αναφέρει: «Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι αντιδράσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε χημικές ουσίες που περιέχονται στο ίδιο το μελάνι ή σε άλλες χημικές ουσίες, όπως συντηρητικά ή λευκαντικά, που προστίθενται σε αυτά ή στην εξασθένηση των χημικών ουσιών με την πάροδο του χρόνου».

Όσον αφορά την αφαίρεση του τατουάζ ο κ. Τσιριγωτάκης αναφέρει ότι συνήθως γίνεται και γιατί ο κάτοχός του έχει μετανιώσει για την πράξη του ή γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφο είτε γιατί δεν ταιριάζει πια στην εμφάνισή του ή τη θέση του. «Όμως η αφαίρεσή του είναι δύσκολη καθώς έχει δημιουργηθεί για να διατηρηθεί εφ’ όρου ζωής και συχνά αφήνει σημάδια ή χρωματικές διαφορές ανεξάρτητα από τη μέθοδο αφαίρεσή του», καταλήγει.

Related Posts

%d bloggers like this: