ZoomNews

Θέλουν στο Μαξίμου εκλογές το 2018; Τα σενάρια που εξετάζουν και το σχέδιο αιφνιδιασμού

Μόνο δύο λόγοι μπορεί να κάνουν το Μαξίμου να επιλέξει τις κάλπες το 2018. Πρώτος ένας «βολικό» ατύχημα –αν δηλαδή το λεγόμενο «Μακεδονικό» δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστεί ως υπεύθυνη δύναμη τους ΑΝΕΛ ως εθνικοπάτριώτες. Δεύτερος από επιθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την εξουσία για να διασωθεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες το κόμμα.

Για πρώτη φορά, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, δεν το απορρίπτουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν έως πρόσφατα.

 Επιδεικνύουν δε έναν προβληματισμό για το κατά πόσο ένας εκλογικός ελιγμός θα ήταν μια λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων της φθοράς και των πολλαπλών αδιεξόδων της κυβέρνησης. Δημοσκόποι επισημαίνουν ότι όσο θα προχωράμε στο 2018, με τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε εβδομαδιαία διάταξη και μια σειρά από μνημονιακές εκκρεμότητες να διευθετούνται, η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλο και μεγαλύτερη και σίγουρα θα υπερκαλύπτει τα όποια οφέλη προσδοκά το περιβάλλον του Πρωθυπουργού να κερδίσει από το success story (ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κλπ) που φιλοτεχνεί. Προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί σε ποσοστά που θα του επιτρέπουν να διαδραματίσει ρόλο κεντρικού παίκτη στο πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να υπάρξει ένας εκλογικός σχεδιασμός, εξηγούν κάποιοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τέτοιες σκέψεις προέρχονται κατά βάση από τη λεγόμενη ομάδα των 53+. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του εσωκομματικού παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ, «το θέμα δεν είναι το “αν”, αλλά το “πότε”». Επιβεβαιώνουν έτσι ότι η συζήτηση είναι υπαρκτή και ότι μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση μελετάται ή πάντως έχει τεθεί υπ’ όψιν του Αλέξη Τσίπρα.

Συνοδεύεται δε αυτή η ανησυχία των συγκεκριμένων προσώπων και από μια αγωνία για το διάστημα των πρώτων μηνών του 2018. Κατά την περίοδο εκείνη, όπως λένε, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ενώπιον οριστικών διλημμάτων, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών, της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου και άλλων περικοπών, της διασφάλισης ενός χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» άνω των 12 δισ. ευρώ, της απόπειρας δανεισμού της χώρας και του καθορισμού του πλαισίου επιτήρησης έπειτα από το τέλος του σημερινού Μνημονίου. Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας παράμετρος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη ματαίωση των προσδοκιών της περί της έναρξης μιας συζήτησης για το χρέος από τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον Μνημόνιο.

Πάντως κυβερνητικές πηγές περιγράφουν και έναν άλλο σχεδιασμό που φαίνεται δοκιμασμένος και στηρίζεται στον αιφνιδιασμό: Διεξαγωγή εθνικών εκλογών το νωρίτερο την άνοιξη του 2019 και μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Στόχος μιας τέτοιας μεθόδευσης είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολιτικής αστάθειας, με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και με κατάληξη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα μπορεί να «παίξει» και πάλι, όπως το 2014-2015.

Related Posts

%d bloggers like this: