ZoomNews

Θεοδωράκης: Δύο όροι για το σχηματισμό κυβέρνησης

Τους όρους που θέτει το Ποτάμι για να συγκυβερνήσει ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο “ΒΗΜΑ FM 99,5”, λέγοντας “ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε”.

Οεπικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, όμως, και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων» και συνέχισε: «ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει». Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στις ερωτήσεις του Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη αναφέρθηκε και στην επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα αναφέροντας: «το Ποτάμι δεν είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν από 1,5 χρόνο. Είναι νέο επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «νέο» γιατί όλες οι τακτικές που ακολουθεί είναι παλαιοκομματικές, μυρίζουν μούχλα». Στη συνέχεια ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι, λέγοντας «στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι” αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και άλλο να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση;». Τέλος, αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «είναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο». Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους οι ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Δεν είμαι ικανοποιημένος από το ποσοστό των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει πίεση και κάποιες διαρροές και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Υπάρχει βεβαίως και μια εισροή γι’αυτό δεν εμφανίζουμε σημαντικές απώλειες. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κόσμος θα σκεφτεί ότι υπάρχει μια χρήσιμη επιλογή, το  Ποτάμι. Κάναμε το σωστό και είχαμε θετική συμβολή αυτούς τους επτά μήνες. Εκτιμώ ότι αυτό θα προσμετρηθεί. Ακόμη και η ψήφος στον Μεϊμαράκη και στον Τσίπρα δεν είναι ψήφος βεβαιότητας. Ο κόσμος έχει φάει πολλά χαστούκια το τελευταίο διάστημα και ψάχνει ένα κλαδί για να πιαστεί. Νομίζω ότι θα αλλάξουν τα αποτελέσματα μέχρι τις εκλογές. Είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. Θα σας έχουν πει και οι δημοσκόποι ότι πολύς κόσμος αρνείται να απαντήσει.

-Έχω πει ότι δεν συνεργάζομαι με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να πάρουμε την παλιά ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέσουμε και λίγο Ποτάμι δεν έχει νόημα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν για αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και διαφορετικό να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση; Ρωτήστε τον κ. Μεϊμαράκη. Εμείς που είμαστε ένα κόμμα του 5,6,7% είμαστε έτοιμοι να πούμε ποια πρόσωπα θεωρούμε πως πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε στον κόσμο: «τιμώρησέ τους, μείωσε τα ποσοστά τους και ενίσχυσε τους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι μήπως και βρούμε γιατρειά».

-Όλοι λένε ψέματα σε σχέση με το μνημόνιο. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μνημόνιο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα απ” αυτόν; Έχει πάρει κανένας άλλος αυτά τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα; Είπαμε λοιπόν ότι πρέπει μεν να γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις στο μνημόνιο αλλά και ότι πρέπει να τηρηθεί. Το ότι ο ένας με το κομπολόι και ο άλλος με τις απειλές λένε ότι μπορούν να ανατρέψουν το μνημόνιο είναι ψέματα.

-Υπάρχει κάποιος που λέει να ξανακάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο; Ο κ. Τσίπρας είναι σε μια συνεχή διαδικασία κωλοτούμπας, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα πει μέχρι την τελευταία Κυριακή. Ήταν ανόητο που είπε ότι συνεργάζεται μόνο με έναν, με τον αγαπημένο του συνεταίρο, τους ΑΝΕΛ. Κάποιοι μιλούν και για αυτοδυναμία. Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα μπορεί να καταφέρει και να πάρει την αυτοδυναμία. Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να θέλει αυτοδυναμία; Ξέρει ο κόσμος τι σαπάκια υπάρχουν στα παλιά κόμματα και δεν θέλει πλέον τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εμείς θέλουμε Κυβερνήσεις μεγάλης συνεργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα καθρεφτίζει μια μεγάλη πλειοψηφία στην κοινωνία, ώστε να μην κυβερνάει με το άγχος μην της φύγει κάποιος βουλευτής και «πέσει». Αυτό μπορεί να επιβληθεί μ” ένα δυνατό Ποτάμι.

-Δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, να πει ποιο κόμμα προτιμάει να είναι πρώτο. Νιώθω πολύ μεγάλη απόσταση και από τον Τσίπρα και από τον Μεϊμαράκη. Είναι ευχάριστο ότι έχουμε προσωπικές σχέσεις και ότι μιλάμε μεταξύ μας, και πιθανόν να είναι και χρήσιμο για τη χώρα την κρίσιμη στιγμή, αλλά αυτό δεν καθορίζει τις κυβερνήσεις. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους. Ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι όμως και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων. Ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει. Ποια είναι αυτή; Η εφαρμογή της συμφωνίας, ένα πρόγραμμα για την Παιδεία, ένα πρόγραμμα παραγωγής και εξαγωγών. Πρέπει να μπούμε στη λογική της παραγωγής. Υπάρχουν πολλές μικρές ενέργειες που μπορούν, και πρέπει να γίνουν, για να πάμε μπροστά.

-Το νέο και το παλιό δεν είναι ηλικιακό. Το Ποτάμι δεν είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι νέο επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «νέο» γιατί όλες οι τακτικές που ακολουθεί είναι παλαιοκομματικές. Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία για παράδειγμα, μυρίζει μούχλα. Θα πει κανένας ότι είναι «νέος» ο Μπαλτάς όταν αυτά που κάνει τα έχουν αποκηρύξει μέχρι και οι κομμουνιστές;

-Ο Τσίπρας σήμερα ελέγχει τα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μάθει πολύ γρήγορα τις πολιτικές τακτικές των παλιών κομμάτων και ασκεί πιέσεις στα Μέσα. Πώς δικαιολογείτε δηλαδή τις τρισέλιδες και τετρασέλιδες συνεντεύξεις υπουργών στις εφημερίδες;

-Επισκέφθηκα χθες τον Αρχιεπίσκοπο και πολλοί είπαν »γιατί πήγε ο Θεοδωράκης στον Ιερώνυμο;» Πήγα για να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο μου είχε θέσει ο ίδιος πριν από χρόνια, όταν ήμουν δημοσιογράφος. Το ξέρετε ότι ο Ιερώνυμος ζητάει εδώ και τρία χρόνια να βάλουν κάτω την εκκλησιαστική περιουσία για να δώσουν εκτάσεις στους νέους αγρότες και κανένας δεν ασχολείται;

-Το πρώτο πράγμα που έθεσα στη Βουλή, ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τότε αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τις κάνει ασθμαίνοντας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και η μαύρη εργασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές κι αυτό θα γίνει μέσω αποκρατικοποιήσεων. Πρέπει να υπάρξουν καινούριοι επιχειρηματικοί κλάδοι στη χώρα.

-Επισκέφτηκα πρόσφατα τρία νοσοκομεία. Στο ΚΑΤ μου είπαν ότι με λίγους παραπάνω νοσηλευτές μπορούν να κάνουν τις διπλάσιες επεμβάσεις ετησίως. Τα σάντουιτς που μοίρασε στους συνδικαλιστές ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν σε χιλιάδες νέους νοσοκόμους και γιατρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, έκοψε επίσης το εισιτήριο στα νοσοκομεία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία. Ξέρετε πόσα χρήματα χάνουμε από τους τουρίστες που μπορεί να πηγαίνουν σ” ένα νοσοκομείο και δεν πληρώνουν τίποτα; Είναι δυνατόν να μην έχουμε Κέντρα Υγείας και να μην παίρνουμε ένα μικρό ποσό από κάποιον που θέλει να πάρει μια γάζα; Και τι έκανε αντ” αυτού; Μείωσε 30 ευρώ τις συντάξεις. Μοίρασε δηλαδή καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Εξυπακούεται ότι ο άνεργος δεν θα πληρώνει στο νοσοκομείο.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο». Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους οι ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση.

-Είπαμε από την αρχή «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε». Αν την είχε φέρει τότε τη συμφωνία δεν θα είχαν κλείσει οι τράπεζες, δεν θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα. Οι τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ μας κόστισαν 45 δις ευρώ. Το λέγαμε εξ’ αρχής και το λέγαμε γιατί είχαμε τους ανθρώπους που γνώριζαν και τόνιζαν ότι αν δεν κάνουμε συμφωνία η Ελλάδα θα το πληρώσει. Και το πλήρωσε.

-Η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να βάλει στόχους. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορεί να έχουν σχέση ούτε με την ακροδεξιά ούτε με τους σταλινικούς. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο για να χαράξουμε την ευρωπαϊκή πορεία. Αν μπουν τα άκρα μέση δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Αλλά όχι με την παλιά ατζέντα. Αν τα παλιά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αυτοκαθαρθούν εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους.

-Συμφωνήσαμε με τον κ. Σκυλακάκη της Δράσης, ο οποίος θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όχι επικεφαλής αλλά εκεί για δείξει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σύννεφο στις σχέσεις μας. Θα συνεργαστούμε με τα παιδιά του »Μπροστά», με μια νέα γενιά πολιτικών, ενώ υπάρχει μια κουβέντα να είναι στα ψηφοδέλτια και ορισμένοι άνθρωποι του ΚΙΔΗΣΟ. Το μέλημά μας είναι να υπάρχει σύγχρονος λόγος. Με ενδιαφέρει η θέαση στη σύγχρονή Ευρώπηκαι οι ανθρώποι που εξυπηρετούν το νέο. Τους δεχόμαστε στο Ποτάμι σχεδόν απ” όλο το πολιτικό φάσμα. Και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά.

-Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει και μια άλλη, χρήσιμη επιλογή αλήθειας. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ποτάμι ότι είπε έστω κι ένα ψέμα. Θέλουμε να βγουν μπροστά νέες δυνάμεις, νέοι πολιτικοί. Θα είναι κατάντια αν η νέα κυβέρνηση μυρίζει ναφθαλίνη. Να μπει λοιπόν το Ποτάμι για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αυτή θα είναι η συμβολή μας.

-Στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Πρέπει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Είναι ντροπή να επιστρέψουμε και να παραδοθούμε στο παρελθόν.

Related Posts

%d bloggers like this: