ZoomNews

Πρώτη προεκλογική συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού σήμερα στις 7:30 στον Alpha
Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας κρύβει τους λογαριασμούς πίσω από τις κάλπες

Απόψε στις 7:30 ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παραχωρεί την πρώτη προεκλογική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας αυτή. Εκλογές, δημοψήφισμα και ξανά εκλογές μέσα σε επτά μήνες, δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο. Είναι μία εικόνα που γελοιοποιεί τους Έλληνες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian Channel. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για τα αίτια της απόφασης του κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ανέφερε ότι «αυτό έγινε για έναν και μόνο λόγο: γιατί θέλει να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες. Ο κόσμος γυρνάει τώρα από τις διακοπές του, ψηφίζει και μετά τον Οκτώβριο πληρώνει, τον Νοέμβριο πληρώνει, τον Δεκέμβριο πληρώνει. Είναι η συνήθης παραπειστική λογική των κομμάτων εξουσίας». Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν παράλειψε να αναφερθεί και στα capital controls που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες αναφέροντας ότι «το κόστος από το κλείσιμο των τραπεζών είναι ανυπολόγιστο καθώς γονάτισαν την επιχειρηματική μεσαία τάξη της κοινωνίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ακόμη είπε:

Για τις εκλογές:

Αυτό που προείχε αυτή τη στιγμή ήταν να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Χρειαζόταν λοιπόν για κάποιους μήνες, όσους ήταν αναγκαίοι στη κυβέρνηση αυτή να κυβερνήσει, με την ανοχή της αντιπολίτευσης. Εδώ αναγκαστήκαμε και ψηφίσαμε το μνημόνιο όλοι, δε θα ψηφίζαμε κάποια επιμέρους ζητήματα; Έπρεπε λοιπόν να πορευθεί με ευθύνη, να πάρει τις αποφάσεις που έχει δεσμευτεί και αμέσως μετά να γίνουν εκλογές. Δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας αυτή. Εκλογές, δημοψήφισμα, εκλογές μέσα σε επτά μήνες, δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο. Είναι μία εικόνα που γελοιοποιεί τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν πάει τη χώρα σε εκλογές γιατί θέλει να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες. O κόσμος γυρνάει τώρα από τις διακοπές του, ψηφίζει και μετά τον Οκτώβριο πληρώνει, τον Νοέμβριο πληρώνει, τον Δεκέμβριο πληρώνει. Είναι η συνήθης παραπειστική λογική των κομμάτων εξουσίας.

Για τo τι θα προκύψει μετά τις εκλογές:

Φοβάμαι για τη σύνθεση της Βουλής που θα προκύψει απ’ αυτές τις εκλογές. Φοβάμαι μήπως έχουμε ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων. Ενίσχυση των ανθρώπων που μιλούν για δραχμή. Των ανθρώπων με φασιστικές ιδέες. Οι λύσεις όμως δεν υπάρχουν στα άκρα. Οι λύσεις βρίσκονται στη μετριοπάθεια και στη λογική. Η μετριοπάθεια πρέπει όμως να εμπεριέχει τόλμη και γρήγορες, σαφείς κινήσεις. Άλλα μιλάμε για μια χώρα που έχει ανάγκη, πάνω απ’ όλα, τη λογική. Δεν είναι προτεραιότητα ενός κινήματος να υπηρετεί την ιδεολογία. Προτεραιότητα ενός κινήματος είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αυτό είναι το Ποτάμι.

Για τη δυναμική του Ποταμιού:

Το σύνθημα του Ποταμιού είναι «Εμείς μπορούμε». Στους επτά μήνες της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας αποδείξαμε ότι έχουμε και τους ανθρώπους και τις λύσεις. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τα όσα λέμε αλλά εμείς ποτέ δεν είπαμε ψέματα. Σε όποιο θέμα αγγίξαμε, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, είχαμε αναφέρει τη λύση εξαρχής. Την είπαμε, μας λοιδόρησαν. Τους προσφέραμε και τις λύσεις για το ασφαλιστικό. Δεν θέλουν να μας ακούσουν. Το Ποτάμι λοιπόν λέει: «εμείς μπορούμε». Ελπίζω ότι αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κοινωνία θα σκεφτεί ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος στα ψέματα και να δώσει το πράσινο φως στους ανθρώπους που τόσο καιρό λένε την αλήθεια.

Για τις επιχειρήσεις που υποφέρουν:

Η ζημία για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική οικογένεια είναι πολύ μεγάλη και δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί. Δε θέλω να μιλώ με συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά όλοι ξέρουμε ανθρώπους στον περίγυρό μας που είχανε υγιή επιχειρηματική δράση και τα capital controls τους κατέστρεψαν. Είναι κάτι που θα έπρεπε η χώρα να αποφύγει. Θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά δεν ήταν γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν οσμίζεται τι συμβαίνει στην αγορά. Γιατί το μισό κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, οι οποίοι έχουν ζήσει ως δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα κόμματα και δεν ξέρουν τι σημαίνει επιχειρείν, τι σημαίνει ρίσκο, τι σημαίνει να πληρώνω τους εργαζόμενούς μου ή τι σημαίνει 23% ΦΠΑ.

Για το κλείσιμο των τραπεζών:

Το κόστος είναι ανυπολόγιστο από το κλείσιμο των τραπεζών. Ακούω κάτι ανόητους που προέρχονται δυστυχώς από την κοινωνική παράταξη που λένε «και τι έγινε που έκλεισαν οι τράπεζες, ο λαός δεν έχει λεφτά στις τράπεζες». Δεν είναι έτσι. Εγώ δεν μιλώ μόνο για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Μιλάω και για το πόσο επλήγη ο τουρισμός ή οι εξαγωγές με το τραπεζικό μας σύστημα να είναι υπό επιτήρηση. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν, με τα capital controls είναι ότι γονάτισαν την επιχειρηματική μεσαία τάξη της κοινωνίας.

Για τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ:

Όταν εμείς τους λέγαμε ότι δεν μπορούν να δώσουν τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ εκείνοι μας έλεγαν «εμείς θα τον δώσουμε και θα το κάνουμε Δευτέρα μεσημέρι». Όταν στο «Έθνος» ο κ. Τσίπρας δήλωνε «θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι» αυτό ήταν μια προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Όταν έλεγε ότι δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και τώρα μας λέει θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, αυτό είναι εξαπάτηση του ψηφοφόρου. Θα μου πεις δεν είναι καινούργιο, το έχουν κάνει και οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Εμείς κατηγορηθήκαμε πάρα πολύ για την ευθύτητα του λόγου μας. Το Ποτάμι όμως τώρα επιβεβαιώνεται σε αυτές τις προβλέψεις που είχε κάνει προεκλογικά.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντησή σας με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ,κ. Λαφαζάνη.

Στ. Θεοδωράκης: Έτσι είναι, χρόνια πολλά κιόλας στην Ζάκυνθο αλλά και στα Επτάνησα μέρα που είναι. Είμαι στην διάθεσή σας για απαντήσεις συγκεκριμένες για όλα αυτά που σας απασχολούν γιατί νομίζω πως έχει μπερδευτεί λίγο ο κόσμος, οι τηλεθεατές σας δηλαδή, με όλες αυτές τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν έχουμε κάποια εξέλιξη από την συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη;

Στ. Θεοδωράκης: Όχι. Εμείς είμαστε σαφείς. Έχουμε μεγάλες αντιθέσεις με τις απόψεις του κ. Λαφαζάνη όπως γνωρίζετε. Από εκεί και πέρα είμαστε υπέρ του ότι οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται, πρέπει να συζητάνε οι πολιτικές δυνάμεις ακόμα και αν απέχουν πολύ οι θέσεις τους και βέβαια να υπάρχει μία καθαρότητα. Ξέρεις, αυτό που γίνεται σήμερα, ότι κάποιος ξεκαθαρίζει την άποψη του είναι κάτι που το Ποτάμι ζητούσε από την έναρξη της παρουσίας του. Δηλαδή δεν πρέπει να κρύβονται οι πολιτικές απόψεις, πρέπει να είμαστε καθαροί, να βγαίνουμε και να λέμε τις αληθινές μας απόψεις. Όχι αυτό που έκανε για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε στον κόσμο και άλλα έκανε σαν κυβέρνηση. Αυτό είναι μια εξαπάτηση του κόσμου, μια- αν θέλεις- λάθος κοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Δημοσιογράφος: Μήπως όμως δεν είχε άλλη λύση κ. Θεοδωράκη; Όταν έφτασε, δηλαδή, να κυβερνήσει είδε πως έχουν τα πράγματα. Θεωρείτε ότι είχε άλλα περιθώρια να ελιχθεί;

Στ. Θεοδωράκης: Μα τί σημασία έχει αν έχει άλλη λύση; Σημασία έχει να μην έλεγε τα ψέματα που λέει. Όταν εμείς του λέγαμε ότι δεν μπορεί να δώσει τον μισθό των 750 και μας έλεγε ότι εμείς θα τον δώσουμε και θα το κάνουμε Δευτέρα μεσημέρι, όταν στο Έθνος το Νοέμβριο έλεγε θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι, αυτό ήταν μία προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Όταν έλεγε ότι δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και τώρα λέει θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, είναι μια εξαπάτηση του ψηφοφόρου. Θα μου πεις δεν είναι καινούργιο, είναι παλιό, το έχουν κάνει και οι προηγούμενοι. Το έχει κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Εμείς, ξέρετε, κατηγορηθήκαμε πάρα πολύ για την ευθύτητα του λόγου μας όταν βγήκαμε. Είπαμε ότι δεν θα σας δώσουν τον μισθό, δεν θα σας δώσουν παραπάνω σύνταξη, δεν θα κόψουν τον ΕΝΦΙΑ και κάποιοι λέγανε «είναι δυνατόν να το λέτε αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα δώσει». Το Ποτάμι απλά επιβεβαιώνεται σε αυτές τις κουβέντες που είχε πει προεκλογικά.

Δημοσιογράφος: Είχε άλλη λύση ο Τσίπρας κ. Θεοδωράκη, δηλαδή να μην πάει την χώρα στις κάλπες;

Στ. Θεοδωράκης: Αυτό που προείχε αυτή τη στιγμή -και φαντάζομαι ότι ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει σε όλη την περιφέρεια-, αυτό που χρειαζόταν είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Χρειαζόταν λοιπόν για κάποιους μήνες. 3; 4; Όσους ήταν αναγκαίοι στη κυβέρνηση αυτή να κυβερνήσει, με την ανοχή της αντιπολίτευσης. Εδώ αναγκαστήκαμε και ψηφίσαμε το μνημόνιο όλοι, δε θα ψηφίζαμε κάποια επιμέρους ζητήματα εάν μας το ζητούσε; Έπρεπε λοιπόν να πορευθεί με ευθύνη, να πάρει τις αποφάσεις που έχει δεσμευτεί και αμέσως μετά να γίνουν εκλογές. Δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας αυτή. Εκλογές, δημοψήφισμα, εκλογές μέσα σε επτά μήνες, δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο. Είναι μία εικόνα που γελοιοποιεί τους Έλληνες. Έπρεπε η κυβέρνηση να περιμένει και, αν πραγματικά αποδεικνυόταν στην πράξη η αδυναμία της παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου, τότε βέβαια να παραιτηθεί.

Δημοσιογράφος: Γιατί το έπραξε λέτε;

Στ. Θεοδωράκης: Για έναν και μόνο λόγο: γιατί ήθελε να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες, ο κόσμος έρχεται τώρα από τις διακοπές του, ψηφίζει και μετά τον Οκτώβριο πληρώνει, τον Νοέμβριο πληρώνει, τον Δεκέμβριο πληρώνει. Είναι η συνήθης παραπειστική λογική των κομμάτων εξουσίας. Τα ξέρετε αυτά, οι προηγούμενες εκλογές, τα προηγούμενα καθεστώτα πρώτα έκαναν εκλογές και μετά έκαναν προϋπολογισμούς. Δεν θέλουν να πουν στον κόσμο την αλήθεια. Το μαράζι του Έλληνα, πιστεύω, είναι να βγουν οι πολιτικοί να του πουν την αλήθεια. Να του πουν πόσο θα πρέπει να πιεστεί, να μην του υπόσχονται πράγματα που αποδεικνύεται πάρα πολύ γρήγορα ότι είναι ψεύτικα. Και να σας πω κάτι; Θα μου πεις εσένα δε σε βολεύει που οι άλλοι λένε ψέματα; Όχι. Γιατί έτσι απαξιώνεται η πολιτική, ο νέος κόσμος, η νεολαία. Είχα και μία συνάντηση με μία σειρά από νέους που ήρθαν στο γραφείο μου. Λένε «μακριά από τους πολιτικούς» γιατί τους έχουν ταυτίσει με το ψέμα και την υπόσχεση, τα παλιά κουσούρια της πολιτικής επιστρέφουν αυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι οι νέοι δεν ασχολούνται καθόλου με την πολιτική και δεν έχουν και καμία συμπάθεια…

Στ. Θεοδωράκης: Γιατί το θεωρούν ένα ψεύτικο πεδίο αντιπαράθεσης, θεωρούν ότι άλλος είναι ο κόσμος της πολιτικής και άλλος είναι ο κόσμος της πραγματικότητας.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να ρωτήσω κ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι πως θα χειριζόταν τον Γενάρη τη διαπραγμάτευση. Πώς θα κατάφερνε να έρθει σε μία συμφωνία με τους εταίρους αν ήταν στην κυβέρνηση;

Στ. Θεοδωράκης: Σωστό το ερώτημά σας. Πρώτον δε θα λέγαμε τα ψέματα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, και βρείτε μου έναν άνθρωπο, μία κοινωνική τάξη που να μη του υποσχέθηκε, σε όλους κάτι υποσχέθηκε. Πρώτον λοιπόν, δε θα λέγαμε ψέματα στον κόσμο. Από εκεί και πέρα το έχω πει, η χώρα έπρεπε να κάνει συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες, πριν επιβληθούν τα capital controls, έπρεπε δηλαδή να κάναμε συμφωνία μέσα στο προηγούμενο πρόγραμμα. Η τελευταία πρόταση Γιούνκερ -ξέρετε για ποια σας μιλάω- μετά από αυτή που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο δημοψήφισμα, υπάρχει μια αληθινή πρόταση Γούνκερ είναι είναι πολύ καλύτερη από το μνημόνιο. Έπρεπε λοιπόν να είχαμε κάνει αποδεκτή και να είχαμε διορθώσει την πρόταση Γιουνκερ. Να είχαμε κάνει μια συμφωνία μέσα στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Δημοσιογράφος: Να μην είχε χαθεί χρόνος δηλαδή;

Στ. Θεοδωράκης: Πρώτον να μη χαθεί χρόνος και δεύτερον να μην κλείσουν οι τράπεζες. Το κόστος είναι ανυπολόγιστο από το κλείσιμο των τραπεζών και όχι επειδή ακούω κάτι ανόητους που προέρχονται δυστυχώς από την κοινωνική παράταξη που λένε και τι έγινε που έκλεισαν οι τράπεζες, ο λαός δεν έχει λεφτά στις τράπεζες. Δεν είναι έτσι. Εγώ δε μιλώ μόνο για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, που και αυτό πρέπει να σεβαστούμε γιατί και εκείνου τα λεφτά δικά του είναι. Δεν είναι σημασιακά με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο γι αυτό. Λέω πόσο επλήγη ο τουρισμός, οι εξαγωγές, μια εταιρία η οποία έχει μόνιμη συναλλαγή –τα ξέρετε αυτά που γίνονται σήμερα-, ότι πλέον δεν υπάρχουν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες, δεν τις δέχονται γιατί θεωρείται ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υπό επιτήρηση . Το μεγάλο πρόβλημα ,λοιπόν, με τα capital controls είναι ότι γονάτισαν την επιχειρηματική μεσαία τάξη της κοινωνίας

Δημοσιογράφος: Και ακόμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις εισαγωγές, ειδικά οι επιχειρήσεις υποφέρουν…

Στ. Θεοδωράκης: Είπα στη Βουλή και εκείνος σχεδόν γελούσε και μου έλεγε «τι αγωνία έχετε;». Και του είπα δεν πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες. Και έκλεισαν οι τράπεζες. Η ζημία για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική οικογένεια είναι πολύ μεγάλη και δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί. Δε θέλω να μιλώ με περιπτώσεις αλλά όλοι ξέρουμε ανθρώπους στον περίγυρό μας που είχανε μια υγιή δράση και τα capital controls τους κατέστρεψαν. Είναι κάτι που θα έπρεπε η χώρα να αποφύγει, έπρεπε να ήταν η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά δεν ήταν, και να σας πω γιατί, δεν ήταν γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν οσμίζεται τι συμβαίνει στην αγορά, τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά. Δεν οσμίζεται είναι άνθρωποι του κομματικού σωλήνα, οι οποίοι έχουν ζήσει ως δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα κόμματα, άρα δεν ξέρουν τί σημαίνει επιχειρείν, τί σημαίνει ρίσκο, τί σημαίνει να έχω ανάγκη να πληρώσω αύριο τους εργαζόμενούς μου, όπως γίνεται με το ΦΠΑ 23% για παράδειγμα. Και οι φόροι. Πρέπει να κάνουμε μία πολιτική η οποία να βασίζεται στην αρχή ότι παίρνουμε φόρους απ’ αυτούς που δεν πληρώνουν. Δεν μπορεί τα ίδια και ίδια υποζύγια, να επιβαρύνονται στην ελληνική κοινωνία. Εμείς έχουμε όπως ξέρετε πολλές προτάσεις.

Δημοσιογράφος: Το σύνθημα του Ποταμιού είναι «Εμείς μπορούμε». «Εμείς μπορούμε» λοιπόν και την Τετάρτη στο αίθριο στο Μουσείο Μπενάκη είναι πρώτη σας εκδήλωση…

Στ. Θεοδωράκης: Εμείς μπορούμε. Και να σας πω κάτι –και επιτρέψτε μου να το πω με μια δόση περηφάνιας- πολλοί ήταν καχύποπτοι όταν βγήκε το Ποτάμι. Στους επτά μήνες αποδείξαμε ότι έχουμε και τους ανθρώπους και τις λύσεις. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα. Σε ό,τι θέμα αγγίξαμε –στο μεταναστευτικό- είπαμε τη λύση πολύ πιο πριν. Την είπαμε, μας λοιδόρησαν. Τους είπαμε όμως τη λύση. Τους είπαμε τις λύσεις για το ασφαλιστικό. Δεν θέλουν να μας ακούν. Εμείς λοιπόν λέμε: εμείς μπορούμε. Έχουμε και τους ανθρώπους και τις λύσεις. Κι ελπίζω ότι αυτή τη φορά, αυτόν τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κοινωνία θα σκεφτεί ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος στα ψέματα και να δώσει μια πράσινη κάρτα στους ανθρώπους που τόσο καιρό λένε την αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Τι Βουλή θα προκύψει μετά τις εκλογές κ. Θεοδωράκη;

Στ. Θεοδωράκης: Τη φοβάμαι τη Βουλή που θα προκύψει απ’ αυτές τις εκλογές. Φοβάμαι δηλαδή μήπως έχουμε ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων. Ενίσχυση των ανθρώπων που μιλούν για δραχμή. Των ανθρώπων με φασιστικές ιδέες. Το φοβάμαι για να είμαι ειλικρινής. Είμαι πολύ αισιόδοξος και τα μηνύματα που παίρνουμε για το Ποτάμι μας γεμίζουν χαρά. Αλλά το σύνολο του κοινοβουλίου νομίζω ότι δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η κοινωνία σήμερα. Να σας πω κάτι: οι λύσεις δεν υπάρχουν στα άκρα. Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έλυσε τα προβλήματά της επιλέγοντας άκρα, ακραίες λύσεις. Οι λύσεις βρίσκονται στη μετριοπάθεια, στη λογική. Η μετριοπάθεια βέβαια μπορεί να εμπεριέχει τόλμη και γρήγορες σαφείς κινήσεις. Άλλα πάντα μιλάμε για μια χώρα που έχει ανάγκη τη λογική. Αυτό το πράγμα έχει ανάγκη η χώρα μας. Και είναι οδυνηρό που βλέπεις αδέλφια που καταλήγουν σε ακραίες απόψεις. Είτε σου αναμασούν φασιστικές θεωρίες, είτε σου λένε ‘’ας πάμε στη δραχμή, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε’’. Ο τόπος αυτός έχει να χάσει από τις ακραίες λύσεις. Πρέπει να απομονωθούν και πρέπει να ενισχυθούν τα ανθρωποκεντρικά κινήματα. Προς το παρόν ανθρωποκεντρικό κίνημα στην Ελλάδα είναι μόνο το Ποτάμι. Τι εννοώ ότι είναι το Ποτάμι ανθρωποκεντρικό: μακριά από δοκιμασμένα αποτυχημένες ιδεολογίες. Δεν είναι προτεραιότητα ενός κινήματος να υπηρετεί την ιδεολογία. Προτεραιότητα ενός κινήματος είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αυτό είναι το Ποτάμι.

Related Posts

%d bloggers like this: