ZoomNews

Θεοδωράκης: “Σκεφτόμαστε να παίξουμε κορώνα-γράμματα με την Φώφη ή τον Κυριάκο”

Στη συντεταγμένη κοινοβουλευτική πορεία που έχει ακολουθήσει το Ποτάμι και στο επικείμενο συνέδριο παρέπεμψε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κληθείς να τοποθετηθεί επί των διαφορετικών προτάσεων που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες από στελέχη και βουλευτές του κόμματος στο θέμα των συνεργασιών, με τελευταία αυτή του Ι. Φωτήλα υπέρ της σύμπλευσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο» και υπογράμμισε ότι «ακούγονται πολλές προτάσεις, αλλά σημασία έχει τι λέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τι θα πει το συνέδριο».

«Έχουμε μια κακή κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή».

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του στο θέμα των συνεργασιών είπε ότι «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο», επεσήμανε όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα χρόνο τώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας είναι μια γροθιά και ότι όλοι οι Βουλευτές υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων και του επικεφαλής.

«Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για μένα δεν είναι πρόβλημα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, δε με ενδιαφέρει. Όλα θα τα πούμε και θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο».

Στο μείζον θέμα του κομματικού κράτους ο Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε με μια νέα πρόταση: «τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες».

Και ανέλυσε: «Ξέρετε πότε τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο δημόσιο; Το 1985 επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για κατάργηση των πολιτικών γραφείων και θα δούμε τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Γεννηματά. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απ΄ ότι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το δημόσιο όμως να πληρώνει μόνο μια γραμματέα και έναν σύμβουλο όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Όλοι οι άλλοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; 2000 μετακλητοί υπάλληλοι σημαίνουν 100 εκατομμύρια ετησίως».

Ερωτώμενος για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και άλλες ανάλογες προτάσεις περί συμπόρευσης είπε ότι αυτά που προτείνονται είναι διαδικαστικά και όχι πολιτικά.

«Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι Βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας… Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι – τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά – κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό – αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος.».

Στην επίμονη ερώτηση «με τη Φώφη ή τον Κυριάκο», είπε «σκεφτόμαστε να το παίξουμε κορώνα – γράμματα» προσθέτοντας χαμογελώντας ότι ένα στέλεχος του υπέδειξε το πρωί μια καλύτερη λύση: «Ποτάμι ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα».

Στην επισήμανση αν αισθάνεται να τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη, όπως η κ .Γεννηματά, είπε ότι «είναι αστείο πριν μερικούς μήνες να κάθεσαι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη και μετά να ανακαλύπτεις ότι σε χωρίζει άβυσσος».

Related Posts

%d bloggers like this: