ZoomNews

Θετικό μήνυμα και ενέσεις κομματικού πατριωτισμού από τον Τσίπρα στο τελευταίο υπ. συμβούλιο για το 2015

Θετικό μήνυμα θέλησε να περάσει μέσω του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να δώσει μια αισιόδοξη προοπτική για το 2015.

Απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές του, που είναι σε δύσκολη θέση λόγω των όσων ψήφισαν και όσων έχουν μπροστά τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο λαός τους ψήφισε για να εφαρμόσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν».

Παράλληλα προσπάθησε να τονώσει τον κομματικό πατριωτισμό των βουλευτών λέγοντας ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, εμείς αντέξαμε, άλλοι ήταν που δεν άντεξαν» και τους καθησύχασε αποκλείοντας τις «τερατογενέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, περί κυβερνήσεων συνεργασίας καθώς είναι κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν οι συντάξεις για τις οποίες διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων και ότι αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό».

Επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι «η συμφωνία με τους δανειστές ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί μείωση των κύριων συντάξεων». Προδιέγραψε ότι το ασφαλιστικό θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και επανέφερε τον στόχο της μείωσης του χρέους, λέγοντας ότι το ασφαλιστικό αποτελεί τον τελευταίο σταθμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση.

Πάντως, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι, το ασφαλιστικό προκειμένου να κλείσει συντάσσεται για μια ακόμη φορά βιαστικά και είναι αμφίβολο εάν δεν θα υπάρξει περιπλοκή με τους δανειστές.

Θέλησε ακόμη ο κ. Τσίπρας να εμφυσήσει κάποια αισιοδοξία στους βουλευτές του, ώστε να αντέξουν τα δύσκολα που είναι μπροστά, λέγοντας ότι «ο ορίζοντας της κυβέρνησης υπερβαίνει το μνημόνιο», καθώς επίσης ότι «οι Kασσάνδρες διαψεύστηκαν στις προβλέψεις τους για την οικονομία όσον αφορά την ύφεση του 2015, αλλά και την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ακολούθως το 2016 θα είναι χρόνια που η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα πρώτα 11 νομοθετήματα της κυβέρνησης για το 2016, μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι τηλεοπτικές άδειες, η καταπολέμηση λαθρεμπορίου σε καπνικά προιόντα. Μέσα στον Ιανουάριο θα επαναφέρει η κυβέρνηση και το παράλληλο πρόγραμμα, κατάλληλα μονταρισμένο ώστε αυτή την φορά να μην προσκρούσει στο βέτο των δανειστών και ξεφτιλιστεί εντελώς -ήδη η πρώτη απόσυρση ήταν πολύ βαρύ πλήγμα στο ηθικό του κομματικού στρατού που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την χθεσινή τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να αξιοποιούν στοιχεία που δεν έχουν συγκεντρωθεί με νόμιμο τρόπο ο κ. Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Καλογήρου πρόσφατα είχε συνάντηση στο εξωτερικό με τον Φαλτσιανί, παρέλαβε λίστα σε στικάκι με στοιχεία- φωτιά για δεκάδες χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές τις οποίες κατέθεσε στον εισαγγελέα. «Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση» ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πάντως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δεν κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή του ορισμού διοίκησης του ΕΣΡ -όπως είχε παλαιότερα ο πρωθυπουργός-, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει να ολοκληρωθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, καθώς έχει υπάρξει συνεννόηση να γίνει η τοποθέτηση συναινετικά.

Πάντα για να ακούνε οι βουλευτές που, στις πρόσφατες συναντήσεις του, είχαν κάνει παράπονα, «τράβηξε τ’ αυτιά» των υπουργών του, μιλώντας για ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα κριθούμε από το έργο μας, να επιταχύνουμε ρυθμούς, να βελτιώσουμε το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Αυτό αφορά κυρίως τους υπουργούς. Οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται. Όλοι είμαστε καθημερινά κρινόμενοι».

Συμπυκνώνοντας, για να δώσει μία αισιόδοξη προοπτική, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προχωράμε προς τα μπρος αποφασιστικά και συλλογικά… Η κυβέρνησή μας στηρίζεται σε συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη δεσμεύει η λαϊκή εντολή του Σεπτέμβρη… Είμαι βέβαιος ότι, όπως με επιτυχία καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές του 2015, έτσι θα καταφέρουμε και το 2016… Οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας, δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση».

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: