ZoomNews

Θρίλερ μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις- Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Τουσκ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγμάτευση, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες κυβέρνησης – δανειστών. Μάλιστα τo αίτημα του Πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση. Χθες κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ντόναλντ Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015 όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.
Σύμφωνα επίσης με τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη. H Κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγορεί για «κωλυσιεργία» κι ότι ζητεί πράγματα «εκτός συμφωνίας».
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως «αυτοί που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» και συμπληρώνουν ότι «για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία».
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα σημειώνοντας, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν. Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει για την Ουάσιγκτον, ενώ η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα παραμένει άγνωστη. Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για περικοπές δαπανών, ώστε να τα αξιολογήσει. Παράλληλα, αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία, συντηρώντας την κόντρα με την Κομισιόν.
Όπως διαρρέεται από την Ουάσιγκτον, η διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση δεν οφείλεται μόνο στην απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων αλλά και στην έλλειψη κυρίως προτάσεων για το ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.
Με άλλα λόγια, αν το οικονομικό επιτελείο δεν προτείνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, τότε οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα. Στο Ταμείο θεωρούν ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για το ποια μορφή θα πάρει η δέσμευση της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων, που πρέπει να επικυρώσει η ελληνική Βουλή.
Όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο προσεχές διάστημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένη λίστα μέτρων, που θα συνοδεύεται από μελέτες και αριθμούς οι οποίοι θα είναι συμβατοί και αξιόπιστοι ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα». Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η αιτία της καθυστέρησης του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

Related Posts

%d bloggers like this: