ZoomNews

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναλυτικά οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει από το πρωί γύρο τηλεφωνημάτων προς τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να τους ενημερώσει για την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να δρομολογηθεί η σύγκλησή του άμεσα, με το Σάββατο να αποτελεί την ενδεδειγμένη ημέρα.

Αντικείμενο θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Ομοίως, η συνεννόηση ως προς το Προσφυγικό θα έδινε μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα ενόψει και της σημαντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ρεπορτάζ του MEGA , σύμφωνα με το οποίο ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών γίνεται κατόπιν επιθυμίας των θεσμών, σε ενημερωτικό του δελτίο αναφέρει ότι η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό»

Στο δελτίο προστίθεται: «Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό» καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Νωρίτερα πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας τόνισαν ότι η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν είναι θεσμοθετημένη και για τον λόγο αυτό, η πρωτοβουλία ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό, ο οποίος -όπως και σήμερα- ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο.
Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και εφ’ όσον συμφωνήσουν για τη συνάντηση και για την ατζέντα των θεμάτων, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθορίσει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και την ώρα διεξαγωγής της. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν αποκλείουν εφ’ όσον υπάρξει τέτοια συμφωνία να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα εξαιρετικά επιφυλακτική είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση Τσίπρα, στον οποίο ασκούν έντονη κριτική.

Η Νέα Δημοκρατία θα λάβει μέρος με τον μεταβατικό πρόεδρ της κ. Γ.Πλακιωτάκη, ο οποίος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Πάντως, στη ΝΔ χαρακτηρίζουν, τουλάχιστον άκομψο και αντιθεσμικό το γεγονός ότι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τονίζουν ότι αγνοούν παντελώς την ατζέντα της συνάντησης αυτής αν και προσθέτουν ότι κατά βάση η ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή για συναίνεση σε θέματα εθνικά. Επιφυλακτικοί είναι και οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχει αποκλείσει κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις ,Ο Απ. Τζιτζικώστας ζητάει να γίνει η σύγκληση της ΚΟ πριν το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Α. Γεωργιάδης θεωρεί ότι πρόκειται για «πονηριά» του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, ενώ σε πιό έντονο ύφος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της.

«Το Ποτάμι θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μην έχοντας ψευδαισθήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.Και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, συμπληρώνει: «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους»

Επιφυλάξεις κρατά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους. «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά «συνενόχους», συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Διάλογο-παρωδία, χαρακτηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης το ΚΚΕ: «Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζει σε ανακοίνωσή του, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Απο την πλευρά της η κυβέρνηση δια της κ. Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζει ότι θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις,

Related Posts

%d bloggers like this: