ZoomNews

Την Πέμπτη το πόρισμα της επιτροπής για την κεντροαριστερά-Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις διαδικασίες

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων, που συγκρότησαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Διαλόγου προκειμένου να συζητήσει και να εγκρίνει το κείμενο του πορίσματος, καθώς έχει ήδη στα χέρια της όλα τα κείμενα των ομάδων εργασίας που επεξεργάστηκαν τις επιμέρους προγραμματικές θέσεις.
Όπως τονίζουν μέλη της Επιτροπής, επί δύο μήνες μια ομάδα ανθρώπων προερχόμενα από πολιτικά κόμματα, κινήσεις και πρωτοβουλίες του προοδευτικού χώρου ή ανεξάρτητοι επεξεργάστηκε παρά τις διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και κατέληξε ομόφωνα σε ένα σύνολο προτάσεων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με στόχο μια διαφορετική, Ελλάδα.
Όπως σημειώνουν δεν ακολούθησαν «την πεπατημένη», αλλά έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αναζήτησαν λύσεις για τον προοδευτικό εκσυχρονισμό της χώρας.
Στα κείμενα θα καταγράφονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα που θα αποτελέσουν τη βάση για συνέχιση του διαλόγου.
Το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα και από τη στάση τους θα κριθεί η συνέχεια του εγχειρήματος. Παρά τις εντάσεις που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για διάφορα θέματα, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και στα δύο κόμματα εκτιμούν πως η δουλειά της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα βήματα.

Αναζητείται συμφωνία για τις διαδικασίες

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα της Δημοκρατικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυρίως του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού, ενώ η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να προηγηθεί συνδιάσκεψη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, είπε συγκεκριμένα: «Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας».Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».
Σε ότι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».
Η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της τονίζει πως «ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο, δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας, αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό. Γι’ αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας. Η δύναμη της σύνθεσης , στο πλαίσιο ενός είδους συν-ομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας»
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει να αντιμετωπίσει και συντρόφους της μέσα στο κόμμα, που δε βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία νέου φορέα. Η ίδια ωστόσο απαντά: «Δεν με ενδιαφέρει να διατηρήσω το μικρό ΠΑΣΟΚ που παρέλαβα ένα χρόνο πριν. Γι΄ αυτόν τον λόγο έχει μεγάλη αξία, ο διάλογος για την κεντροαριστερά να γίνει από την βάση, από την ίδια την κοινωνία».

Έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα βράδυ στα Γραφεία της Χ. Τρικούπη, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στον Σκάι εξήγησε, ότι στόχος όλων πρέπει να είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. «Χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε συνεχώς προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες για το πώς θέλουμε την χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει αυτήν την προοπτική.

Υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα τάσσονται από την αρχή και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και ζητούν να υπάρξει συμφωνία για τις διαδικασίες «Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα, – τονίζουν- παρέχοντας όμως τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για να δοκιμαστεί η πολιτική συνεργασία των ενδιαφερομένων δυνάμεων και στελεχών σε όλα τα επίπεδα, ώστε, με τη συνύπαρξη και την όσμωση, να δυναμώσουν οι πολιτικοί δεσμοί και να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας στο διάστημα αυτό διφορούμενες δηλώσεις και άσκοπες αψιμαχίες που προκαλούν δυσφορία και απογοήτευση στην κοινωνική βάση της παράταξης.

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα, έχουν ήδη ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες του ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς, ναι θα είμαι υποψήφιος στη διαδικασία αυτή, από τη βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ανανέωση». Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό, ότι θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, από στελέχη του ευρύτερου χώρου. Αν και ακούγονται πολλά ονόματα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι τελικά θα κατέβουν στον στίβο για την ηγεσία του νέου φορέα.

Related Posts

%d bloggers like this: